Povlašćeni uslovi parkiranja za osobe sa invaliditetom

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Jul.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlašćeni uslovi parkiranja za osobe sa invaliditetom

Na današnjoj, trećoj redovnoj sednici Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom koja je održana u proširenom sastavu, u prisustvu većeg broja organizacija osoba sa invaliditetom, rukovodstva Parking servisa i Zaštitnika građana, razmatran je predlog Pravilnika kojim će jasno biti definisani uslovi pod kojima će osobe sa invaliditetom ubuduće ostvarivati pravo na korišćenje povlašćene parking karte na javnim parkiralištima.

Odluka o javnim parkiralištima izmenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je na poslednjoj sednici Skupštine grada, a Pravilnik koji su danas razmatrali članovi Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom uskoro bi trebalo da se nađe pred članovima Gradskog veća. U međuvremenu udruženja osoba sa invaliditetom dostavljaće svoje predloge Gradskoj upravi za zdravstvo i socijalna pitanja, kako bi ovaj Pravilnik, u finalnoj verziji, u najvećoj mogućoj meri bio prilagođen njihovim potrebama.

Prethodnom Odlukom o javnim parkiralištima koja je stupila na snagu 1. januara 2015. godine osobama sa invaliditetom umnogome je ovo pravo bilo umanjeno. Mi ćemo sada pokušati da tu prethodnu odluku stavimo van snage i da osobama sa invaliditetom omogućimo povlašćeno parkiranje na javnim parkiralištima. Vi znate da je broj parking mesta u Kragujevcu ograničen i to na nekih 4000 parking mesta. Želja nam je da ovom odlukom omogućimo osobama sa invaliditetom da uz povlašćenu nalepnicu koriste javna parkirališta, a ne samo ona parking mesta koja su obeležena za osobe sa invaliditetom kao što je do sada bio slučaj - objašnjava dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Grad Kragujevac poseduje i jedno specijalizovano kombi vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom koje podmiruje potrebe 47 korisnika, iako su realne potrebe mnogo veće.

Centar za razvoj usluga socijalne zaštite «Kneginja Ljubica» predstavio je svoje usluge namenjene najstarijim sugrađanima i usluge Službe za mlade, ali i usluge porodičnog saradnika namenjene podršci biološkoj porodici i porodičnog saradnika namenjenih deci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.