Podsticajna sredstva za poljoprivredu

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Apr.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticajna sredstva za poljoprivredu

U cilju podsticanja poljoprivredne proizvodnje, Gradsko veće na danas održanoj sednici donelo je odluku o raspisivanju javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstva poljoprivrednicima za nabavku novih priključnih mašina i opreme u ukupnom iznosu do šest miliona dinara. Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna, a dodeljuju se u maksimalnom iznosu do 40 posto po dostavljenom računu. Uslov je da poljoprivrednici imaju prebivalište i proizvodnju na teritoriji grada i da su nosioci ili članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << registrovanog poljoprivednog domaćinstva. Javni poziv biće objavljen na zvaničnoj interenet prezentaciji grada, oglasnoj tabli organa Grada i u mesnim kancelarijama.

Na sednici je doneta i odluka o rapisivanju javnog poziva za prijavljivanje poljoprivrednika koji koriste poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova u agroekonomskoj godini 2015/2016. Naknada za korišćenje plaća se po osnovu vansudskog poravnanja, a rok za podnošenje prijava je 1. maj.

Na sednici Gradskog veća, pored ostalog, razmatrano je i stanje protivgradne zaštite na teritoriji Kragujevca. U ovom trenutku 32 protivgradne stanice raspolažu sa po šest raketa, od čega su po tri rakete iz preostalih zaliha koje je prošle godine obezbedio grad Kragujevac. Ove godine grad će finansirati kupovinu još 80 raketa kako bi svaka protivgradna stanica, u skladu sa standardima, imala po 12 raketa. Svesni smo rizika koji gradonosni oblaci predstavljaju za poljoprivredu, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić i dodao da će tri protivgradne stanice koje su trenutno u lošem stanju biti sanirane u najkraćem mogućem roku za šta je obezbeđeno 200 000 dinara, a biće kupljena i neophodna oprema za radio vezu.

Gradsko veće donelo je i odluku o odobravanju sredstava za realizaciju projekata u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Tako je za realizaciju projekata osam udruženja u oblasti socijalne zaštite odobreno 1.587.042 dinara, a za projekte šest udruženja u oblasti zdravstvene zaštite 1.302.000 dinara. Sredstva su, prema rečima Gordane Damnjanović člana Gradskog veća, na osnovu stalno otvorenog konkursa dodeljena udruženjima čiji će projekti unaprediti položaj osoba sa invaliditetom, zatim položaj osoba u teškoj zdravstvenoj situaciji, ali i za projekte koja utiču na kvalitet života naših građana. To je samo deo sredstava, rekla je Gordana Damnjanović i najavila nove konkurse u narednom periodu.

Na današnjoj sednici Gradsko veće donelo je odluku o objavljiavanju stalno otvorenog konkursa za prijavu predloga projekata za programe i projekte udruženja u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i održivog razvoja do ukupnog iznosa od dva miliona dinara. Rok za prijavu otvoren je do 30. septembra, s tim što će komisija vršiti ocenu pristiglih predloga na svakih 60 dana: 30. maja, 29. jula i 30. septembra.

Gradsko veće usvojilo je i program obeležavanja Dana Grada - 6.maja 2016. godine koji pored ostalog obuhvata niz manifestacija kao što su Prve dečije igrarije, zatim Đurđevdanske pesničke susrete, Joakimove dane odnosno reviju predstava u čast domaćeg pisca, Đurđevdanski folklorni maraton, XIII Interancionalno takmičenje akordeonista. Pored svečane sednice Skupštine grada, biće održan i tradicionalni Đurđevdanski karneval, a u muzičkom delu delu programa 6. maja na Đačkom trgu nastupiće Simfonijski orkestar. Na trgu kod Krsta koncert će održati Neverne bebe, a neće izostati ni tradicionalni vatromet. Za proslavu Dana grada, prema rečima Nebojše Zdravkovića zamenika gradonačelnika, izdvojena su minimalna finansijska sredstva u skladu sa ekonomskim uslovima u kojima se nalazi Kragujevac.

Proslava će izgledati slično kao i prošle godine. Potrudili smo se da napravimo prigodan ali ne i skup program, koji traje od 4. do 7. maja i u kome će pre svega nastupiti naše ustanove i institucije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.