Otvorena izložba posvećena savezničkim medicinskim misijama

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Feb.2016, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba posvećena savezničkim medicinskim misijama

U okviru tradicionalnog obeležavanja godišnjice smrti britanske doktorke Elizabet Ros i članica stranih sanitetskih misija u Srbiji, u Konaku kneza Mihaila Narodnog muzeja, otvorena je izložba fotografija «Savezničke medicinske misije u Srbiji 1914-1918: uloga Velike Britanije, Australije i Kanade» nastala u saradnji ambasada Kanade, Velike Britanije, Australije i Narodnog muzeja iz Kragujevca. Izložbu je otvorio Nj. E Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji u prisustvu pukovnika Sajmona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Ficgibona, vojnog atašea Ambasade Velike Britanije i gospođe Melinde Rio, prvog sekretara i konzula Ambasade Australije.

Veoma smo ponosni na to što su Kanađani bili među onima koji su došli da pomognu Srbiji za vreme Velikog rata. Ovi plemeniti Kanađani su prešli veliku razdaljinu (putovali iz udaljenih krajeva), često o sopstvenom trošku, da dođu u zemlju za koju su do tada jedva čuli, da pomognu narodu u nevolji. Ovde vidimo fotografije mnogih doktora i medicinskih sestara, ali ono što ne vidimo su u nekim momentima veoma teški uslovi, patnja i junaštvo tog vremena. Ne možemo da izbrojimo koliko su života spasili, ali smo sigurni da bi broj izgubljenih života bio mnogo veći bez učešća ovih kanadskih medicinskih timova i pojedinaca koji su radili zajedno sa kolegama iz Velike Britanije, Australije i drugih zemalja - rekao je ambasador Kanade, Nj.E, Filip Pinington.

Kanadska vlada i kanadski građani su podržali i Srpski potporni fond osnovan 1914. godine putem donacija u novcu i obezbeđivanjem medicinske opreme neophodne za rad bolnica u srpskim gradovima. Jedan od najistaknutijih kanadskih lekara iz tog perioda bio je i dr Vilijam Aspland koji je u to vreme bio šef Hiruške bolnice u Kragujevcu koji je nagrađen činom počasnog majora srpske vojske. Izložba rasvetljava mnogobrojna lica neustrašivih britanskih, kanadskih i australijskih žena lekara i medicinskih sestara, članica humanitarnih sanitetskih misija u Srbiji od kojih su se neke hrabro borile sa epidemijama velih razmera kakva je bila epidemija tifusa u Kragujevcu ili povlačeći se sa srpskom vojskom i deleći sa njima najteže trenutke.

Organizatori izložbe duguju veliku zahvalnost Vojnom muzeju Kanade i Srpskoj nacionalnoj akademiji iz Kanade koji su omogućili da za potrebe ove izložbe budu korišćene fotografije iz njihovih arhivskih zbirki. Izložba će biti otvorena do 10. marta.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.