Otvorena izložba \\170 godina zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji\\

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Nov.2014, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba \'\'170 godina zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji\'\'

Predsednik Skupštine grada Milan Urošević otvorio je danas, na galeriji Narodne biblioteke Vuk Karadžić, izložbu ''170 godina zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji'' koja je deo programa ovogodišnjih Oktobarskih svečanosti i kojom se obeležava dan Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pozdravljajući okupljene goste u ime Skupštine grada i svoje lično ime predsednik gradskog parlamenta Milan Urošević podsetio je da je Zavod za zaštitu spomenika kulture osnovan rešenjem Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << sreza Kragujevca 1966.godine. ''Služba zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji ove godine slavi 170 godina od svog nastanka. Ova izložba je rad konzervatora i ustanova kulture i zaštitu u poslednje dve decenije. Kulturno nasleđe je baza znanja za razvoj kreativnog i savremenog društva, i verujem da je to dovoljan razlog da se njegovim očuvanjem ali i afirmacijom bavimo ne samo institucionalno već i lično'', rekao je predsednik Skupštine grada Kragujevca Milan Urošević

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marko Grković rekao je da je pre 170 godina kralj Aleksandar Karađorđević doneo uredbu, koja je objavljena u novinama Serbskim, kojom se zapravo zahteva zaštita starih gradova. Kasnije je Sovjet usvojio prve Zakone koji se bave zaštitom drevnih spomenika, utvrđenja, kuća, njihovom čuvanju i nenarušavanju-rekao je Grković i podsetio da smo mi jedan od prvih naroda koji je usvojio takve vrste zakona što nas je svrstalo u civilizovane narode Evrope.

Izložba koja je danas otvorena u biblioteci u Kragujevcu, obuhvata period rada Zavoda od 1994.do 2014.godine, 20 godina odnosno period od usvajanja poslednjeg Zakona o zaštiti kulturnih dobara. ''Ova izložba sublibira rad ne samo našeg već i ostalih zavoda koji rade na teritoriji Srbije, arhiva, službi za konzervaciju i svih onih koji se bave zaštitom kulturnih dobara'', rekao je Grković.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.