Izvor: Soko-zabava.info, 30.Jun.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organski preparati u borbi protiv komaraca – za mirne letnje noći

Tokom godine, svi jedva čekaju leto, mnogima omiljeno godišnje doba, koje često zna da pokvari neuspešna borba protiv komaraca. Male „napasti“ neretko znaju da upropaste kako noć ili veče provedeno na otvorenom, na izletu, festivalu ili uživanju u prirodi, tako i noćne sate kod kuće.

Kako biste se zaštitili od ovih insekata, možete nabaviti različite sprejeve i sredstva protiv komaraca. Međutim, neretko se dešava da naša koža postane osetljiva na njih i da izazovu alergije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << te Vam predlažemo različita prirodna sredstva, koja će i lako doći kao prva pomoć u borbi sa ovim protivnicima.

Za početak, borba protiv komaraca biće efikasnija ako znate koga ovi insekti najčešće napadaju. Ako spadate među one koji se žale kako ih komarci često ujedaju, to znači da je Vaša temperatura tela nešto viša od uobičajene.

Upravo zato, ove insekte najviše privlače oni koji su fizički aktivni, kao i deca, te je važno da se od njih zaštitite, pogotovo ako imate osetljivu kožu koja burno reaguje na njihove ujede. U oba slučaja, pomoći će Vam organski preparati protiv komaraca.

Bilo da ste napolju ili u kući, možete iskoristiti mirise različitih ulja da odbijete ove insekte. Za borbu protiv komaraca biće Vam, pore određenog ulja, potrebna i lampa u koju se postavlja sveća, koja lagano greje ulje i postepeno oslobađa njegov miris.

Najpre, ulje od bosiljka, jakog mirisa, odbija ove insekte, podjednako kao i muve i ose, te ga možete koristiti i preko dana.

Ulje lavande takođe je blagotovorno u borbi protiv komaraca, a istovremeno je pogodno i za opuštanje, te će posebno značiti onima koji imaju problema sa spavanjem i koje nesanica često muči.

Takođe, ulje štapića cimeta može biti podjednako efikasno u teranju ovih insekata. Kako ono razbuđuje i daje dodatnu energiju, posebno se preporučuje za korišćenje na otvorenom, u dugim letnjim noćima koje provodite uživajući u prirodi, a koje vam sada nikako neće pokvariti neuspešna borba protiv komaraca.

Podjednako efikasni kao i hemijski, organski sprejevi protiv komaraca podrazumevaju isključivo prirodne sastojke i možete ih praviti i kod kuće. Oni su posebno pogodni za osetljivu dečju kožu, koja često biva iziritirana hemijskim proizvodima.

Svi ovi sprejevi podrazumevaju, takođe, korišćenje eteričnih ulja. Tako jedan od njih podrazumeva ulje bosiljka kao osnovu u borbi protiv komaraca.

U šolju vrele vode dodajte dvadeset kapi ulja bosiljka i ostavite da se ohladi. Tome možete dodati i sušenu nanu i hajdučku travu, a zatim sve sipajte u bočicu sa difuzerom. Umesto ulja bosiljka, možete koristiti i ulje lavande, ili pomešati ova dva prirodna repelenta.

I beli luk je podjednako efikasan u borbi protiv komaraca, pa ako Vam njegov miris ne smeta, možete se istrljati ovim povrćem i biti sigurni da Vam komarci neće prići.

Pored ulja, i jabukovo sirće je učinkovito u sprečavanju ujeda ovih insekata, te ga možete sipati u bočicu sa difuzerom i njime isprskati kožu. Ako se, ipak, desi da Vas komarac ujede, jabukovo sirće sprečiće svrab i smanjiti otok.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.