Opravdano nezadovoljstvo taksi – udruženja nelegalnim linijskim prevozom

Izvor: Kragujevac.rs, 18.Nov.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opravdano nezadovoljstvo taksi – udruženja nelegalnim linijskim prevozom

Grad ima dobru saradnju sa taksi-udruženjima, radimo i sarađujemo u interesu grada, građana ali i taksi prevoznika kako bismo omogućili sve neophodne uslove za obavljanje ove delatnosti - istakao je Dalibor Jekić član Gradskog veća za privredu obrazlažući odluku o povećanju cena taksi prevoza. Od subote 21. novembra strat će radnim danima iznosti 60, a nedeljom 70 dinara. U noćnoj vožnji od 22 do 06 sati, start je radnim danom 70, nedeljom i u dane državnih praznika 80 dinara. Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pređeni kilometar u intervalu od 06 do 22 sata je 50 a tokom noći 60 dinara.

Ovih dana imali smo više sastanaka sa predstavnicima taksi udruženja. Nova cene trebalo bi da omoguće normalno obavljanje ove delatnosti kako ne bi bila ugrožena bezbednost i kako ne bi ljude koji se tim poslom bave terali u sivu zonu. Naša analiza je pokazala da taksisti na mesečnom nivou prave promet između 70 000 i 80 000 dinara što ukazuje da je njihov biznis ozbiljno ugrožen, s obzirom na to koliko košta popravka nekog većeg kvara na vozilu. Imajući u vidu da je sa aspekta bezbednosti i normalnog funkcionisanja taksi prevoza, grad Kragujevac u obavezi da obezbedi sve neophodne uslove odnosno da taksi prevoznici ne mogu da rade po cenama koje su na njihovu štetu, doneli smo odluku o povećanju cena taksi prevoza.

Drugi problem je nelegalni linijski prevoz o čemu je takođe bilo reči na sastancima sa predstavnicima taksi udruženja. Njihovo nezadovoljstvo, takvom konkurencijom je opravdano istakao je Jekić i grad Kragujevac će se sa tim ozbiljno boriti u narednom periodu. Naša je namera da iskorenimo nelegalni linijski prevoz svesni činjenice da nanosi veliku štetu ne samo legalnom taksi prevozu nego i javnom gradskom prevozu a šteta se procenjuje na preko deset miliona dinara.

Kako bi omogućili što povoljniji poslovni ambijent svim ljudima koji se legalno bave taksi prevozom preduzećemo ozbiljne mere u narednom periodu za suzbijanje i iskorenjivanje nelegalnog linijskog prevoza u našem gradu. Jekić je tom prilikom upozorio sve građane Kragujevca da ne koriste ovaj vid prevoza, jer ga zakon ne poznaje, kako bi izbegli sve neprijatnosti u kojima se mogu naći ukoliko koriste linijski prevoz. Istovremeno, Jekić je uputio i apel svima koji se bave nelegalnim linijskim prevozom da što pre uđu u legalne tokove kako bi izbegli ogromne kazne koje su preko 300 000 dinara a takođe i oduzimanje vozila.

Inače, grad Kragujevac dobio je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objašnjenje odredbe koja  je nas ali i druge lokane samouprave dovela u dilemu jer je bila nedovoljno jasna, a predviđa da preduzetnik sam obavlja svoju delatnost jednim vozilom. U objašnjenju koje smo tražili piše da kod preduzetnika mogu da se zaposle i druga fizička lica koja mogu biti taksi vozači kao i da predzetnik može imati više vozila koja služe za obavljanje taksi prevoza.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.