Obeležavanje Međunarodnog dana gluvih i nagluvih

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Sep.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Međunarodnog dana gluvih i nagluvih

U susret 27. septembru, koji se od 1958. godine obeležava kao Međunarodni dan gluvih, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović organizovala je prijem za predstavnike Udruženja gluvih i nagluvih. Za populaciju koja je jedna od nabrojnih u Srbiji, današnji prijem bio je prilika da se razgovara i o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, a na prvom mestu to je problem komunikacije.

Prema rečima predsednika Udruženja gluvih i nagluvih Kragujevac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Biljane Vujović veliki problem predstavljaju komunikacijske barijere, posebno kada je u pitanju angažovanje tumača znakovnog jezika u zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa, bez kojih je nemoguće ostvariti pravi kontakt sa lekarima i ukazati na problem.

Kako je istakla Suzana Maslać Matović, predsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije i sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Kragujevac, dobra vest je da sada postoji unapređeni informacioni sistem odnosno “Call centar“ za pružanje velikog broja usluga gluvim i nagluvim licima, preko tumača - prevodioca na znakovnom jeziku. Međutim, mnoge institucije nisu edukovane pa i dalje postoji problem. Što se tiče sprovođenja Zakona o upotrebi znakovnog jezika, malo toga je urađeno za ovih godinu dana. Moram da skrenem pažnju da i dalje postoji problem sa nedostatkom pomagala - kao što su budilnici i bebi alarmi za gluve i nagluve majke. U Srbiji ne postoji nijedan proizvođač ili distributer takvih pomagala, što je otežavajuća okolnost - objašnjava Suzana Maslać Matović.

Grad Kragujevac ima izuzetno dobru saradnju sa Udruženjem gluvih i nagluvih, koje broji oko 320 članova. Podrška lokalne samouprave ne svodi se samo na finansiranje programskih aktivnosti već i na uključivanje osoba sa smetnjama u društvenu zajednicu. Potrebno je aktivnije sprovođenje Zakona o upotrebi znakovnog jezika kako bi zaživeo, a to predstavlja izazov na koji moramo odgovoriti edukacijom osoba znakovnom jeziku, kroz pojedinačne projektne aktivnosti - istakla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Inače, ovogodišnji Međunarodni dan gluvih i nagluvih u Kragujevcu biće obeležen programom na trgu kod Krsta koji počinje od 12.00 časova javnim časom znakovnog jezika i izložbom ručnih radova članica Udruženja.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.