Naši folkloraši „začarali” Vojvodinu

Izvor: Pančevac-online.com, 30.Okt.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naši folkloraši „začarali” Vojvodinu

Osamnaest najkvalitetnijih kulturno-umetničkih društava iz naše pokrajine nadmetalo se 25. i 26. oktobra na 51. regionalnoj smotri folklora, održanoj u Rumi. Na ovu tradicionalnu manifestaciju, posle uspeha na gradskom i zonskom takmičenju, plasirali su se KUD „Stanko Paunović” iz Pančeva i KUD „Neolit” iz Starčeva.

I dok je za KUD „Stanko Paunović”, koji je predvođen iskusnim profesionalcima kao što su Dejan Trifunović (koreograf), Zdravko Ranisavljević (rukovodilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << narodnog orkestra), mr Sanja Ranković (etnomuzikolog), Nebojša Šimšić (šef orkestra) i Darko Armenski (profesor saksofona i klarineta), bilo sasvim normalno da se takmiči na ovoj smotri i osvoji zlatnu plaketu sa 95,77 bodova, možemo reći da naš grad ima novo folkloraško čudo – KUD „Neolit”.

Izvođački ansambl starčevačkog društva je posle dvadesetak godina uspeo da se plasira za Rumu i osvoji bronzanu plaketu, a samo za jedan bod mu je izmaklo srebrno priznanje. Uspeh za svako poštovanje!

KUD „Neolit” je posle debakla na prošloj zonskoj smotri napravio uspešnu reorganizaciju, koja je već počela da donosi rezultat. Nova uprava, na čijem je čelu Uroš Ban, pomerila je stvari s mrtve tačke u tom društvu. Za umetničkog rukovodioca je imenovan Branislav Živković, a njegov entuzijazam i profesionalizam pokrenuo je i one koji su najbitniji za uspeh – igrače. Iako prepušteni uglavnom sami sebi, bez stalnog sponzora, članovi KUD-a „Neolit” su zadivili Vojvodinu.

– Predstavili smo se igrama iz Binačke Morave i Leskovca. Naš orkestar, kojim rukovodi Pavle Ubović, izveo je splet narodnih kola iz centralne Srbije, a pevačka grupa je otpevala pesmu na bas „Zeleni se livada”. Zadovoljan sam postignutim uspehom. Iako je kod mojih igrača bila evidentna trema, oni su uspeli da nadvise mnogo jača društva. Bila je to borba Davida protiv Golijata, ali uspeli smo. Idemo dalje, „Neolit” sada priprema tri nove koreografije, a želimo i da vratimo repertoar starih, pomalo zaboravljenih koreografija – rekao je Živković.

Starčevcima uskoro predstoji turneja po Italiji, kao i gostovanje u Beču, a u toku je i upis novih članova u školu folklora.

– Bronzana plaketa iz Rume nam je znak da smo na dobrom putu. Zahvalio bih Sekretarijatu za kulturu, kao i Sekretarijatu za selo i ruralni razvoj Grada Pančeva, koji su nam pomogli oko odlaska na ovu smotru, jer su nam jedini priskočili u pomoć i uvideli da naše društvo ima kvalitet – rekao je Uroš Ban, predsednik KUD-a „Neolit”.

„Paunović” je, već po tradiciji, bio neprikosnoven u Rumi. Pored zlatne plakete, tom društvu su pripale i specijalne nagrade: za originalni kostim, za kolaž pesama i igara iz Šumadije, kao i za najdoslednije očuvanje tradicije.

– Iza još jednog najvrednijeg priznanja stoje težak rad, mnogo proba i uvežbavanja. Naš program se sastojao od kolaža pesama i igara iz Šumadije, pevačka grupa je izvela pesmu starije vokalne tradicije Skopske Crne Gore, orkestar se predstavio narodnim melodijama iz tog kraja, a za kraj smo ostavili igre srpskog stanovništva takođe iz Skopske Crne Gore. Zadovoljan sam osvajanjem zlatne plakete, kao i plasmanom na republičku smotru, koja će biti održana sredinom decembra – istakao je Dejan Trifunović, alfa i omega KUD-a „Stanko Paunović”.

Pančevo i Starčevo su oduvek negovali tradiciju i bili prava folkloraška meka. To se pokazalo i ovog puta.

Svaka čast, majstori!

A. Ž.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.