Ministar prosvete prelomio, rešena mnoga pitanja prosvetara

Izvor: 025info.rs, 27.Avg.2014, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar prosvete prelomio, rešena mnoga pitanja prosvetara

Šta su tačno propisi koje prosvetari moraju da poštuju? 

Šta je sve od administracije potrebno voditi, a šta ne?

Da li mora u elektronskom obliku ili štampanom?

Da li se mogu koristiti pripreme za čas iz ranijih godina i šta one treba da sadrže?

Gomila pitanja koja muče prosvetne radnike, a nikada do kraja ne znaju jasno definisan odgovor. Jedni im kažu jedno, drugi drugo, treći treće.

Danas (27. avgust) >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stručno uputstvo o načinu izrade školske dokumentacije. 

„Smаnjenje obimne dokumentаcije i аdministrаtivnog poslа nаstаvnikа je obimаn i dugotrаjаn proces koji zаhtevа i promenu zаkonа i podzаkonskih аkаtа. Kаo prvi korаk u tom prаvcu Ministаrstvo prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа donelo je stručno uputstvo koje trebа rаzumeti kаo početаk rаdа nа sistemаtskoj promeni školske аdministrаcije i odnosа premа njoj.“ – komentar je iz Ministarstva.

Uputstvo možete preuzeti ovde, a mi smo za vas izdvojili iz teksta neke bitne stvari koje intesuju svakog prosvetnog radnika:

Što se tiče operativnog plana, on ne mora da podrazumeva izradu po mesečnom principu koja često nema smisla:

Planiranje dodatne i dopunske nastave svakako je obaveza prosvetnih radnika:

Za još detalja vezanih za ove aktivnosti pogledaćete u dokument.

Pripreme za čas se mogu koristiti iz ranijih godina pod nekim uslovima:

Iako se kaže da ne postoji propisan obrazac za pripremu, u dokumentu stoje predlozi kako bi one trebalo da izledaju.

Na kraju, ono što je najsvežija tema - nastavnički portfolio. U dokumentu se navodi šta sve on treba da sadrži, ali se takođe naglašava da on nema utvrđen obrazac:

U dokumentu postoje još neka objašnjenja pored ovih, te je najbolje da ga pročitate u celosti kako biste imali tačan uvid u sve što vas zanima.

Novinar, video produkcija

email: nikola@025info.rs

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.