Samo Fijat Srbiju spašava

Izvor: S media, 24.Okt.2011, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Fijat Srbiju spašava

Kada jednog dana konačno krene da radi, Fijatova fabrika u Kragujevcu mogla bi smanjiti minus Srbije u trgovini sa svetom za čak petinu.

Fijat bi, kako je ranije najavljeno, u Kragujevcu trebalo da proizvodi dva tipa automobila, a početna proizvodnja bila bi oko 200.000 vozila godišnje.

Sjajni automobili iz prošlosti (FOTO)

Forcan: Dobar potez Vojvodine

Srbi prave 'L zero'

Ukoliko se ostvare i najave o izvozu vrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << između dve i dve i po milijarde evra godišnje, to bi značilo da bi deficit na tekućem računu platnog bilansa koji ove godine iznosi nešto više od milijardu i po evra bio u velikoj meri ispeglan.

Deficit koji je Srbija prošle godine imala sa svetom bio je nešto veći od pet milijardi evra, odnosno za toliko smo manje robe izvezli nego što smo uvezli.



Najave iz Fijata kažu da planiraju da gotovo sva njihova proizvodnja iz Kragujevca odlazi na inostrana tržišta i da bi vrednost njihovog godišnjeg izvoza automobila trebalo da bude veća od milijardu evra, možda čak i milijardu i po, što bi, dakle, smanjilo naš spoljnotrgovinski deficit čak dvadesetak procenata.


Ako se tome pridodaju procene da će se od izvoza komponenti za automobile prihodovati još milijarda evra, jasno je koliko samo jedna takva krupna industrijska investicija može sniziti naš manjak u trgovini sa svetom.

(Dnevnik)
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.