Izrada predstudije za Regionalni centar upravljanja otpadom

Izvor: Kragujevac.rs, 30.Jul.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrada predstudije za Regionalni centar upravljanja otpadom

Izbor lokacije za Regionalni centar upravljanja otpadom, najboljeg sistema, tehnologije i mehanizacije, samo su neka od pitanja na koje će odgovore dati predstudija izvodljivosti čija je izrada u toku.

Tim povodom članovi Gradskog veća Vladimir Maksimović zadužen za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj i Zoran Jovanović član veća za komunalne i inspekcijske poslove, organizovali su sastanak sa potpisnicima međuopštinskog sporazuma o osnivanju Regionalnog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << za upravljanje otpadom - predstavnicima opština Aranđelovac, Knić, Rekovac i Topola i članovima konsultantskog tima IMG, kojima je poverena izrada predstudije. Sredstva za izradu predstudije obezbedila je švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju - SIDA, a koordinator čitavog posla je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Prva faza, kako se čulo, podrazumevala je popunjavanje upitnika od strane potpisnika sporazuma i obradu podataka od strane ekspertskog tima, koji je potom obišao sve opštine i postojeće deponije. Njihov kapacitet je uglavnom već popunjen, a većina ne zadovoljava ni minimum tehničkih zahteva. Predstudija će dati odgovor na pitanje koji je model najbolji imajući u vidu specifičnosti ovog područja. Centar će tehničko - tehnološki biti opremljen u skladu sa standardima EU. Studija će takođe dati procenu koliko će to koštati krajnje korisnike - domaćinstva i komercijalni sektor odnosno koliki će biti troškovi održavanja Centra i zaposlenih za period od 20 do 30 godina.

Druga faza podrazumeva mapiranje područja na kojima ne mogu biti deponije da bi se dobio spisak potencijalnih lokacija. Nakon toga sledi preliminarno istraživanje i višekriterijumska opciona analiza za izbor najbolje lokacije kao i procena rizika na potencijalnim lokacijama.

Inače, da podsetimo, grad Kragujevac započeo je rešavanje višedecenijskog probema sa odlaganjem otpada krajem prošle godine što je rezultiralo potpisivanjem međuopštinskog sporazuma 26. maja ove godine. To je bio prvi korak u regonalnom umrežavanju gradova i opština u cilju rešavanja pitanja prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada, čime će biti rešen problem za više od 250 000 stanovnika. Podršku u ovom velikom poslu daje Ministarstvo poljoprivrede i zaštitite životne sredine koje pruža stručnu pomoć u izradi tehničke dokumentacije, iznalaženju najboljeg modela ali i podršku prilikom apliciranja kod IPA fondova jer je reč o rešavanju strateškog pitanja za Srbiju.

Pravilno upravljanje otpadom je nešto na šta nas obavezuje zakonska i evropska regulativa. Ekspolatacioni vek deponije u Jovanovcu, koja se prostire na oko 15 hektara, je pri kraju i predstavlja centralni ekološki problem u Kragujevcu jer ne zadovoljava osnovne sanitarne, tehničke i higijenske uslove za odlaganje otpada. Pored toga, na teritoriji opštine identifikovano je i oko 240 lokalnih smetlišta, a 30 posto seosokog stanovništva nema mogućnost odlaganja otpada u kontejnere. Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom nametnula se kao jedino rešenje.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.