Izlivena prva anoda iz nove topionice

Izvor: Bor030.net, 26.Apr.2015, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlivena prva anoda iz nove topionice

Nakon tri i po godine mukotrpnog rada, projektovanja i izgradnje, a potom i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru i svih njenih pratećih postrojenja, sinoć, 25. aprila oko 22.30, potekao je i prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja. Izlivena je prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.

“Kompletan ciklus je zaokružen, postrojenje je okončano i funkcioniše cela metalurška linija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama”, izjavio je s neskrivenim zadovoljstvom generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski se zahvalio svima koji su, kako je rekao, doprineli izgradnji novih pirometalurških postrojenja u Boru i učinili sve da nova topionice i fabrika sumporne kiseline počnu da rade.

“Hvala svim učesnicima u ovom velikom projektu, najvećem ekološkom i ekonomskom poduhvatu u Srbiji. Učestvovanjem u izgradnji nove topionice svi smo doprineli i stabilizaciji države koju vodi sadašnja Vlada”, podvukao je Spaskovski.

Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i koja je opravdana  sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta,  utrošen je 251 milion evra.

Radom nove topionice RTB Bor će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a sa druge – čista tehnologija konačno donosi i čisto nebo nad Borom i okolinom. Modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji. Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, a projektovani (prerada do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje) sasvim je prihvatljiv jer će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu.

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski „SNC Lavalin“ i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“, finska kompanija „Outotek“. Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni  „Energoprojektu“, obavio je Građevinski fakultet, Beograd. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

(Kolektiv)

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

Potekao bakar iz nove topionice

Izvor: Akter, 26.Apr.2015

Nakon tri i po godine priprema i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, sinoć je potekao prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja..Prva anoda izlivena je oko 22.30, od koje je dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra..."Kompletan ciklus je zaokružen, postrojenje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.