Dodeljene nagrade najboljim učesnicima 14. „Dani ćirilice“

Izvor: KovinEkspres.rs, 26.Maj.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade najboljim učesnicima 14. „Dani ćirilice“

Ponedeljak, 25. maj – Ćirilici u čast, proteklog vikenda u Bavaništu je održan 14. po redu Dečji sabor „Dani ćirilice“ pokrenut 2001. godine, sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere, posebno među osnovcima i srednjoškolcima.

Na centralnoj svečanosti dodele nagrada, održanoj u subotu, 23. maja u holu škole „Bora Radić“, prisutnim učesnicima iz svih krajeva Srbije, njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << nastavnicima, predstavnicima lokalne samouprave, domaćinima iz Bavaništa, žiriju, najpre se obratio počasni predsednik Sabora, akademik Vidojko Jović, rodom iz Bavaništa.

On se zahvalio svima koji neguju srpsko pismo i podsetio na značaj knjige u životu svakog deteta, bez obzira na eru razvijenih tehnologija u kojoj odrastaju, dodavši da odrasli moraju da se potrude da nametnu deci kulturu čitanja. U ime predsednice opštine Kovin, Sanje Petrović, prisutne je pozdravila većnica Mirjana Banović.

O ovogodišnjim radovima pristiglim na konkurs, govorile su Dr Suzana Polić, direktorka Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu, predsednica žirija za likovne radove i Ljiljana Simić, urednica „Vukovog čitališta“ i članica žirija za literarne radove.

Okosnicu „Dana ćirilice“, podsetimo, čini Konkurs za literarni rad i za likovne radove u nekoliko kategorija, na zadate teme. Ove godine, teme su bile: za literarni rad „Da se ja pitam“, za ilustraciju – narodna pesma ili priča, za kaligrafiju – tekst narodne poslovice, za inicijal- početno slovo imena učesnika i lutka – obučena u nošnju iz bakinog rodnog kraja (što autentičnije).

Kako je, pozdravljajući decu i druge goste rekla Vera Sekulić, organizatorka i osnivač „Dana ćirilice“, na Konkurs za 2015. godinu stiglo je ukupno 6.002 rada iz cele zemlje i dijaspore. Ona se zahvalila svim učesnicima na uloženom trudu i na prelepim radovima koje su poslali.

Po tradiciji, svečanost dodele nagrada uveličana je mnoštvom zanimljivih pratećih programa, pa je tokom dana, takođe u školi, organizovana radionica veza pod vođstvom Milice Marković, keramička radionica Mihajla Petrovića, pletenje venaca – učenici SSŠ „Vasa Pelagić“ iz Kovina, sa profesorkom Gordanom Stojanović, izrada ukrasa od raznobojnog papira koju vodi Marija Anđelković, radionica „Srpsko kolo“ članova KUD „Aca Obradović“ Bavanište, Okrugli sto na temu „Srpska ćirilica“ pod vođstvom Dr Dragoljuba Zbiljića iz novosadskog udruženja „Ćirilica“, kao i takmičenje za najukusniji kolač koje je okupilo aktive žena iz Dolova, Malog Bavaništa i domaćice iz bavaništanske „Duge“.

Među nagrađenih 29 radova na zadatu literarnu temu „Da se ja pitam“, iz kovinske opštine su radovi dvoje učenika: Milice Đorđević, učenice 6. razreda OŠ „Sava Maksimović“ Mramorak (mentor Dragana Paunović) i Stefana Adamova, učenika 3. razreda Gimnazije i ekonomske škole „Branko Radičević“ Kovin (mentor Valentina Jelić). Pohvaljene su, za radove u kategoriji Inicijal, učenice OŠ „Bora Radić“ Bavanište Marija Anđelković (5. razred, mentor Andreas Maksem) i Dijana Urošev (1. razred, mentor Vasa Simičić).

Nakon dodele diploma i knjiga najuspešnijima, za goste je organizovan folklorni program u sali u izvođenju ansambla KUD „Aca Obradović“, a potom su, uoči svečanog ručka, svi prisustvovali rezanju slavskog kolača, čime je obeležena krsna slava sabora, Sveti Ćirilo i Metodije.

U ime lokalne samouprave, centralnom obeležavanju ovogodišnjih „Dana ćirilice“ prisustvovali su i predsednik SO Kovin Tihomir Vukosavljević, pomoćnici predsednice opštine Dalibor Štark i Zoran Bogunović, kao i većnik Đura Crepajski, inače i predsednik Saveta MZ Bavanište.

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.