Dim iz stare topionice

Izvor: Bor030.net, 19.Maj.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dim iz stare topionice

Poslovodstvo Topionice i rafinacije bakra odlučilo je da povremeno „uključi“ staru topionicu, kako bi se nadoknadio energetski bilans i pretopile sve količine hladnih materijala koji nastaju u novim metalurškim postrojenjima. Upravo zbog njenog povremenog rada, u gradu se prethodnih dana osetilo prisustvo sumpor-dioksida u atmosferi. Po oceni Bobana Todorovića, direktora TIR-a, očekuje se da će najkasnije do kraja juna u potpunosti ovladati tehnologijom sa bogatim bakrencima, kada će >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << biti zaustavljena stara topionica.

“Nova topionica i fabrika sumporne kiseline počele su da rade 23. aprila i za tri nedelje probnog rada veoma smo zadovoljni rezultatima, naročito emisijama. Emisije iz novih metalurških agregata, koje se stalno mere na dimnjacima, iznose 126 ppm-a (oko 300 miligrama), što je u skladu sa zakonima Republike Srbije i Evropske unije. Nažalost, došlo je do stvaranja određenih količina hladnih bakronosnih materijala kao posledica rada novih metalurških postrojenja.

Da bismo sprečili njihovo dalje gomilanje, odlučili smo da povremeno „uključujemo“ staru topionicu. Očekujemo da ćemo do kraja juna zokružiti kompletan ciklus hladnih materijala”, istakao je Todorović.

Procesni inženjer „Ototeka“ Kari Pienimaki i ostali nadležni u ovoj finskoj kompaniji, koja je isporučilac fleš-smelting tehnologije, kazali su da je tokom perioda uhodavanja sasvim normalno da se prikupi „određena količina materijala za međuskladištenje“, kao i da je ta pojava sastavni deo pokretanja novog postrojenja.

“Poslovodstvo TIR-a odlučilo da povremeno “uključuje” staru topionicu– Fleš-topionica RTB-a Bor i njena prateća postrojenja nalaze se u prvoj fazi podizanja proizvodnje nakon manje od dva meseca rada, a procesne jedinice postrojenja ove veličine obično se do svojih projektnih parametara uhodavaju od osam do devet meseci”, izjavio je Pienimaki.

U Odeljenju za zaštitu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine pažljivo prate stanje kvaliteta vazduha u Boru, posebno promene posle aktiviranja novoizgrađenih pogona u TIR-u. Na osnovu poređenja izveštaja o izmerenim koncentracijama sumpor-dioksida na automatskoj mernoj stanici „Bor – gradnski park“ u periodima januar-maj 2014. i januar-maj 2015., primetno je da je zagađenost vazduha danas mnogo manja nego u istom periodu minule godine. – Radujemo se trendu smanjenja učestalosti povećanih koncentracija SO2 u Boru – poručio je Tihomir Popović, načelnik ovog odeljenja.

(Kolektiv)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.