Apatinske ulice: 25. maja - Sećanje na dan mladosti

Izvor: 025info.rs, 01.Mar.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinske ulice: 25. maja - Sećanje na dan mladosti

Nazivi ulica najčešće simbolizuju neka prošla vremena, značajne istorijske datume, ličnosti ili herojske podvige. Ulica koja nosi naziv, 25. maja, vraća nas u ne tako davnu prošlost, u vreme kojeg se jedni sećaju sa radošću, dok ga drugi osporavaju. Kakvo god to vreme bilo, ostaće neizostavan deo istorije svih naroda koji su činili nekadašnju SFR Jugoslaviju.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. doneo je odluku da se 25. maj proslavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << kao Dan mladosti. Tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta, Štafeta mladosti. Prva Štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. godine iz Kumrovca, rodnog mesta Josipa Broza. Svake naredne godine, polazila iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi štafetu, 25. maja, na završnoj svečanosti koja se održavala na stadionu JNA, Titu uručio najbolji, među mladima, te godine.

Drvo i metal su najčešći materijali izrade štafete, a zvezda petokraka i plastična buktinja su obeležja koja su, po pravilu, postavljana na vrh. Štafetne palice su nošene rukama omladinaca, trasom koja je prolazila kroz sve krajeve zemlje. Pod vodom su ih nosili ronioci, planinari su ih uzdizali na najviše planinske vrhove, mornari nosili preko mora, padobranci sa njima iskakali iz aviona, a golubovi pismonoše nosili pisane poruke. Javnost je putem radija i televizije, svakodnevno informisana o kretanju štafete i proslavama organizovanim u njenu čast. Na taj dan uručivana su i priznanja najboljima za značajna ostvarenja u toj godini.

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar Josipa Broza Tita u Skupštini SFRJ. Ritual nošenja štafete trajao je pune 42 godine (1945-1987). Štafetne palice, kao materijalni trag ove manifestacije, čuvaju se u Beogradu u Muzeju istorije Jugoslavije.

Apatinska ulica 25. maja jedna je od ušuškanih, skrivenih ulica, koja nema dugu istoriju kao neke prethodne o kojima smo pisali, ali svakako da je na svoj način, bila i ostala, važan deo Apatina.

Nekada se u ovoj ulici nalazio deo poznate štamparije “Merkur”, objekti u kojima je bila smeštena štamparija i danas svedoče o tome. Gradska radio stanica “Planeta” je takođe bila jedan od zaštitnih znakova ulice 25. maja, a danas je to pansion “Lavrnić”, jedno od mesta u kojima možete odsesti kada posetite naš grad.

Na žalost u ovoj ulici se nalazi dosta napuštenih objekata, koji na neki način odaju današnje prilike i probleme. Uprkos tome, ako se uputite ovim krajem, pogotovo u prolećnim danima, koji su sve bliži, videćete da upravo ulica 25. maja vodi ka možda najlepšem i najuređenijem delu Apatina, u čijem središtu se nalazi Dom za stare i penzionere.

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.