Aleksandar Vulin posetio Dom za slepa i slabovida lica u Pančevu

Izvor: Pančevac-online.com, 27.Mar.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vulin posetio Dom za slepa i slabovida lica u Pančevu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je juče pančevački Dom za slepa i slabovida lica. On je tom prilikom najavio da će država u skladu sa Zakonom o upotrebi pasa vodiča, koji je donet prošle nedelje, učiniti sve da obezbedi instruktore za obuku i pse vodiče. Takođe, istakao je da će država pomoći ovom domu da otvori centar za obuku pasa vodiča, koji pomažu slepim osobama prilikom kretanja.

Već smo se obratili >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << nekim stranim zemljama da nam doniraju određeni broj pasa i nadamo se pozitivnom odgovoru. U svakom slučaju, nešto pasa ćemo naći. Da bi slabovida ili slepa osoba koristila psa vodiča, nije dovoljno samo da ima psa već mora da prođe i odgovarajuću obuku i da dobije licencu. To je proces koji ne može biti gotov preko noći – izjavio je Vulin.

Direktorka Doma za slepa i slabovida lica Zorica Božić upoznala je ministra sa uslovima života u toj ustanovi i izjavila da su u poslednjih godinu i po dana prostorije u domu okrečene, izgrađen je plastenik i renoviran paviljon koji nije bio u upotrebi trinaest godina. Inicijativa za izgradnju centra za obuku pasa potekla je od nadležnih iz Doma za slepa i slabovida lica. Zorica Božić je istakla da ustanova ima prostor i mogućnosti za to, ali da im nedostaju sredstva koja bi mogli dobiti preko projekata Evropske unije ili od nadležnog ministarstva.

Pored ministra Vulina, pančevački Dom za slepa i slabovida lica obišli su i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, i Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih Vojvodine.

I. P.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.