Građevinari slučajno pronašli drevni grad u Pekingu

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinari slučajno pronašli drevni grad u Pekingu

Radnici koji su pripremali gradilište u jugoistočnom predgrađu Pekinga pronašli su zidove drevnog grada i više od 1.000 grobova, od kojih većina potiče iz Han dinastije, od 25. do 220. godine nove ere, a neki čak i iz ranijeg perioda.

U pripremi terena za izgradnju nove administrativne četvrti u Pekingu ranije ove godine, pronađeni su ostaci ovog starog grada koji je imao živu aktivnost više stotina godina ranije nego što su stručnjaci prvobitno mislili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Arheološki timovi su ove godine pronašli keramičke i porcelanske ćupove, zemljane skulpture životinja, bakarno oruđe i ogledala, a veruje se da su neke od tih predmeta napravili stanovnici kraljevstva Jan. Jan je severno kraljevstvo koje je postojalo vekovima pre nego što je palo u ruke osvajača koji je ujedinio Kinu i postao njen prvi car 221. n.e.

Takođe su pronađene ruine grada kvadratnog oblika sa zidovima dugim 600 metara sa svake strane koji potiču iz dinastije Han.

Peking sa svojih 22 miliona stanovnika ima probleme sa saobraćajnom gužvom i prenaseljenošću zbog čega su zvaničnici planirali da premeste mnoge državne agencije iz centra grada na novu lokaciju u predgrađe Tongdžu, udaljenu oko 24 kilometra.

Pekinški zvaničnici su rekli ove nedelje da će proceniti arheološku vrednost nekih od ovih predmeta. Ukoliko se pokaže da su iskopine vredne mogli bi da se promene planovi za izgradnju administrativne zone na tom mestu.

Tongdžu je danas uglavnom spavaonica sa visokim stambenim zgradama gde stanuju radnici koji putuju na posao do centra Pekinga.

Prethodno se verovalo da su tu oblast prvo nastanile Dinastije Sui i Tang 581. do 907. godine n.e. kada je postao trgovinski centar na Velikom kanalu koji vodi ka južnoj Kini.

"Naša procena sada je da je ova oblast zapravo bila dosta razvijena i imućna ranije nego što smo mislili", rekla je portparolka Pekinšog gradskog biroa za kulturno nasleđe Ju Ping.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.