Zbog čega će Grčka biti žrtveni jarac?

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega će Grčka biti "žrtveni jarac"?

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović rekao je danas da za Grke neće biti dobrog ishoda referenduma jer nema više manevarskog prostora.

On je rekao da je Grčka veliki problem i za Srbiju jer je trebalo da bude ekonomski motor razvoja ukazujući da sada koridor od Soluna do Mađarske gubi na značaju.

- U slučaju da prihvate ponuđeno, aktuelna vlada će biti u problemima jer sa njom niko više ne želi da razgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nema nekog velikog izbora - ocenio je Jovanović.

On je kazao da u Evropi, pre svega u Nemačkoj, postoji raspoloženje da se na primeru Grčke drugim članicama EU pokaže kako ne treba da se radi.

- U slučaju da se na referendumu odbiju predložene mere poverilaca, to bi značilo obustavu dalje pomoći, a Grčka bi bila žrtveni jarac - smatra Jovanović.

On je naglasio i da Grci nemaju prese za štampanje svoje novčane jedinice drahme, koje su morale da budu uništene pre ulaska u Evropsku uniju.

- Ako izglasaju ne, imali bi nove probleme, proglasili bi bankrot ali ne bi imali dobre partnere za izlazak iz Unije. Svi bi učinili da izlazak bude što bolniji i to je vrlo opasna opcija - kaže Jovanović.

Ukoliko se Grci, uprkos Ciprasovim pozivima, opredele za ponudu i uslove poverilaca, to bi kako najavljuju u evrozoni značilo pregovore po novim pravilima, a prethodno bi članice evrozone morale da se saglase sa produžetkom pregovora.

- Svi se slažu da je potreban treći paket pomoći Grčkoj, ali niko više ne želi da pregovara sa Ciprasom. Mislim da postoji određena volja da se Grčka pustu niz vodu, a ako pruhvati uslove, ne postoji spremnost da joj se olakša život - smatra Jovanović.

Jovanović kaže da je Cipras pogrešio što je tražio da Grčka bude presedan, a ne specijalni slučaj i dodaje da je više krivaca za dug koji Grčka trenutno ima.

- Prvo, kriva je stara grčka elita jer je korumpirana, izgrađena je neefikasna država, a krediti su išli u pogrešne projekte. Od 2010, kriva je Evropa zbog programa pomoći, a kriva je i Ciprasova vlada jer ništa konkretno nije uradila i pogrešno je pregovarala - smatra Jovanović.

On je ukazao i da je Grčka veliki problem za Srbiju jer je trebalo da bude ekonomski motor razvoja.

- Koridor od Soluna do Mađarske sada gubi na značaju, a geostrateški Grčka u problemu je loša vest za Srbiju - zaključio je programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.