Zakintos – nema izručenja Americi, suđenje u Grčkoj, dvojica puštena uz kauciju

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakintos – nema izručenja Americi, suđenje u Grčkoj, dvojica puštena uz kauciju

Medijske spekulacije o navodnoj ekstradiciji Americi osumnjičenih za ubistvo američkog državljanina Bakarija Hendersona na Zakintosu su bez osnova. Istražni sudija je za četvoricu Srba koji su osumnjičeni za učešće u tuči odredio pritvor do 18 meseci, dok dvojica imaju mogućnost da se brane sa slobode ako plate kauciju od 5.000 evra, saznaje RTS u Ministarstvu spoljnih poslova. Za sedmog državljanina Srbije još se čeka odluka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Saslušana su još četvorica državljana Srbije u vezi sa ubistvom Bakarija Hendersona u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na Zakintosu. Za jednog je određen pritvor do 18 meseci, dvojica imaju mogućnost da se brane sa slobode, dok se za četvrtog još čeka odluka, saznaje RTS u Ministarstvu spoljnih poslova.

Iskaz će sutra dati osumnjičeni D. R., rekla je njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović.
Ona je nakon razgovora sa branjenikom prenela da je kobne večeri sve počelo ne zbog banalnog selfija, kako je to predstavljano do sada, već je, kako kaže, pokojni Amerikanac punom flašom gađao i udario u glavu D. R. po sred čela.
"Od siline udarca flaša se razbila, načinila mu još nekoliko povreda po licu od čega je njemu 'pao mrak na oči' - cela glava mu je bila oblivena krvlju, i usled toga je zadobio potres mozga", navela je Dobričanin Nikodinovićeva, dodajući da je i devojka, srpskog porekla, koja je bila pored u lokalu takođe je obilno krvarila.
Državljani Srbije kojima je određen pritvor biće prebačeni u zatvor u gradiću Avlonu, koji se nalazi 50-ak kilometara od Atine, saznaje RTS. 
Kako javlja dopisnica Radio Beograda iz Atine Majda Šimunec, grčka policija je sve snimke tuče u "Bar kodu" predala Interpolu i, prema navodima policije, traga se za još šest osoba koje su učestvovale u tuči.
Sumnja se da je najmanje petnaest osoba zadalo udarce nesrećnom mladiću od kojih je nekoliko bilo fatalno za Hendersona.
Medijske spekulacije o navodnom izručenju srpskih državljana američkom pravosuđu su bez osnova, jer će se njima suditi po grčkim zakonima, kaže naša dopisnica.
Istražni sudija je ranije za trojicu Srba koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu američkog državljanina Bakarija Hendersona na grčkom ostrvu Zakintosu odredio pritvor do 18 meseci, piše Politika
Ministar Nebojša Stefanović sastao se u Solunu sa grčkim ministrom unutrašnjih poslova Nikolasom Toskasom, sa kojim je razgovarao i o hapšenju srpskih državljana na Zakintosu.
Stefanović se, kako se navodi, tokom sastanka uverio da oni imaju fer tretman i da se prema njima postupa u skladu sa zakonom.
Grčki tužilac i istražni sudija odlučili su ranije da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog premlaćivanja do smrti 22-godišnjeg Bakarija Hendersona u petak na Zakintosu, a najavljena optužnica protiv njih odnosi se na ubistvo s predumišljajem, prenose grčki lokalni mediji.
Najavljena optužnica protiv petorice je najteža: ubistvo s predumišljajem, jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije – dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.
Prema mišljenju njihovih advokata, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora. 
Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će suđenje biti pravedno".
Druga optužba – za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osuđenih za ubistvo s predumišljajem doživotno ostaje u zatvoru. 
Grčki mediji su preneli ranije da se ne zna kada bi suđenje moglo da počne, jer se tek očekuje sprovođenje detaljne istrage i prikupljanje dokaza, podizanje i potvrđivanje optužnice i tek onda zakazivanje suđenja.
Ukupno devet osoba je uhapšeno zbog učestvovanja u tuči na Zakintosu u kojoj je ubijen američki državljanin, od čega su sedam osumnjičenih državljani Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.