ZAVRŠEN REFERENDUM Grci rekli NE kreditorima

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRŠEN REFERENDUM Grci rekli NE kreditorima

Prema nezvaničnim rezultatima Grci su izglasali "Ne" na jučerašnjem referendumu. U 18 sati su zatvorena biračka mesta na kojima se približno 10 miliona građana moglo izjasniti o tome da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede. Glasačka mesta su bila otvorena od oko 7 sati. Na referendumu je pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa "da" (Nai) ili "ne" (Oxi) izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčke.

Nakon 100 odsto prebrojanih listića, za opciju "Ne" glasalo je 61,31 odsto, a za opciju "Da" 38,69.

Šef Evrogrupe ministara finansija evrozone Jerun Dajselbum, izjavio je sinoć da je pobeda opcije "ne" na grčkom referendumu o paketu spasa za žaljenje i da se grčka ekonomija suočava sa oštrim merama oporavka.

"Uzeću u obzir rezultat grčkog referenduma. Ovaj rezultat je vrlo žalostan za budućnost Grčke", saopštio je holandski ministar finansija.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sazvao je večeras za utorak samit  emalja evrozone na kojem će biti razmotreno pitanje Grčke.

Ministar odbrane Grčke i lider stranke "Nezavisni Grci" Panos Kamenos izrazio je uverenje da će pregovori sa međunarodnim poveriocima biti obnovljeni već sutra.

Premijer Grčke, Aleksis Cipras poručio je večeras, nakon što su se građani Grčke na referendumu izjasnili protiv plana kreditora, da je Grčka okrenula novu stranicu istorije i spremna je da nastavi pregovore. Opširnije pročitajte OVDE.

Today's #referendum doesn't have winners or losers. It is a great victory, in and of itself. #Greece #Greferendum— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) July 5, 2015

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis rekao je da je grčki narod na referendumu pokazao da nije za mere štednje već za prave reforme. Opširnije pročitajte OVDE.

Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao je večeras telefonom sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, prenosi Rojters, pozivajući se na jednog zvaničnika grčke vlade.

Oland će sutra u Parizu razgovarati sa nemačkom kancelakom Angelom Merkel o rezultatima grčkog referenduma.

Evro je pao u odnosu na dolar za više od 1,5 odsto posle objavljivanja delimičnih rezultata referenduma u Grčkoj prema kojem je ubedljivo pobedilo "ne" ponudi kreditora.

Evro je na nujoškoj berzi pao za 1,54 odsto na 1,09868 dolara.

Zanimljiva je činjenica da je bitkoin, virtuelna valuta doživela rast od 6 odsto.

First #OXI effects visible? #Bitcoin is up 6% #Greferendum pic.twitter.com/2uv5MZKYU4— jeroen blokland (@jsblokland) July 5, 2015

Nedavno je objavljeno da je veliki broj Grka  počeo da kupuje bitkoin nakon uvedene kontrole kapitala.

Finansijski analitičari predviđaju za sutra buran dan na berzama.

Rezultati referenduma o predlogu međunarodnih poverilaca koji ukazuju da je većina Grka odbacila predlog međunarodnih poverilaca ojačaće pregovaračku poziciju grčke vlade, izjavio je ministar rada Panos Skurletis.

"Vlada sada ima snažnu pregovaračko oruđe da postigne sporazum koji će nam otvoriti nov put", rekao je Skurletis novinarima, prenosi Rojters.

Nakon prebrojanih 54,01 odsto glasova, protiv predloga kreditora je 61,29 % glasača.

Grci ne mogu da povlače gotovinu koja je ostala u bankama sve dok su na snazi zabrane o protoku kapitala, izjavila je večeras zamenik ministra finansija Nadija Valavani.

Grčka Vlada je pre sedam dana naredila zatvaranje banaka i uvela je kontrolu protoka kapitala kako bi sprečila krah banaka zbog masovnog povlačenja gotovog novca.

Valavani je naglasila da su se Vlada i banke tada saglasile da Grcima, takođe, neće biti dozvoljeno da povlače gotovinu iz svojih sefova.

Dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra.

Opcija "Ne" nakon 38 odsto prebrojanih glasova vodi sa više od 61 odsto.

Zvaničnici ministarstava finansija zemalja Evrogrupe sastaće se sutra, dan posle ordžanog referenduma u Grčkoj o merama koje joj kreditori predlažu da bi joj dali pomoć, rekao je večeras jedan evropski izvor.

Održavanje ovog sastanka, takozvane Evro radne grupe (Euroworking group), tela koje priprema sastanke 19 ministara finansija evrozone, potvrđena je u trenutku kad prve nezvanične ankete pokazuju da je na referendumu pobedila opcija NE, koja odbacuje predloge kreditora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.