Vođe Zlatne zore uskoro na slobodi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2015, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe "Zlatne zore" uskoro na slobodi?

Puštanje na slobodu dva poslanika grčke neonacističke partije "Zlatna zora", optužena u istrazi ubistva jednog antifašističkog aktiviste, zatražio je danas tužilac, rekao je pravosudni izvor.

Šef te stranke Nikos Mihaloljakos i njegova desna ruka, Hristos Papas, krajem marta će navršiti 18 meseci u pritvoru što je maksimalno koliko dopušta Krivični zakonik.

O zahtevu tužioca treba da se izjasni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Apelacioni sud.

Tužilaštvo je zatražilo kauciju od 120.000 evra za svakog od njih i da dalje budu u kućnom pritvoru, rekao je izvor.

Nikos Mihaloljakos i Hristos Papas su uhapšeni krajem septembra 2013, nekoliko dana posle ubistva antifašističkog aktiviste Pavlosa Fisasa, koga je u Atini nožem izbo član "Zlatne zore".

Oni su optuženi za "učešće u kriminalnoj organizaciji" i za druga krivična dela - pokušaj ubistva, posedovanje oružja i rasističko nasilje koje se pripisuje ksenofobiji i antisemitizmu njihove stranke.

Očekuje se da tužilac zatraži i puštanje na slobodu Janisa Lagosa, takođe poslanika "Zlatne zore", optuženog za direktnu umešanost u ubistvo Fisasa. Dopušteno trajanje pritvora i njemu ističe krajem marta.

"Zlatna zora", osumnjičena posljednjih godina za mnoge slučajeve nasilja, posebno protiv stranaca, uživala je skoro potpuni imunitet sve do ubistva aktiviste. Taj zločin je označio početak istrage protiv te stranke čiji su ključni rukovodioci, poslanici, bivši poslanici i mnogi članovi uhapšeni i optuženi.

Ukupno je optuženo 70 ljudi iz te stranke kojima će se suditi. Datum početka suđenja još nije objavljen, ali se očekuje da to bude tokom aprila, rekao je izvor.

"Zlatna zora" koja je prvi put ušla u Skupštinu na izborima 2012. sa 18 poslanika, zadržala se i na izborima 25. januara ove godine, dospevši po snazi na treće mesto sa 17 poslanika, od kojih su neki, međutim - u pritvoru, pod istragom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vođa "Zlatne zore" krajem marta možda na slobodi

Izvor: Blic, 04.Mar.2015, 01:21

Puštanje na slobodu dva poslanika grčke neonacističke partije "Zlatna zora", optužena u istrazi ubistva jednog antifašističkog aktiviste, zatražio je tužilac, rekao je pravosudni izvor...Nikos Mihalolijakos..Šef te stranke Nikos Mihalolijakos i njegova desna ruka, Hristos Papas, krajem marta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.