Izvor: Blic, 25.Jul.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje na grčkom ostrvu Ios zbog požara

Na grčkom ostrvu Ios vlasti su danas proglasile vanredno stanje zbog šumskog požara koji se usled jakih vetrova širi i na kuće, javlja AP.

Now: Big fire -unfortunately- in the island of #Chios #Greece pic.twitter.com/W9BruBkCCr

Vatrogasna služba i lokalni zvaničnici saopštili su da su stariji stanovnici nekoliko sela na jugozapadu ostrva preventivno evakuisani iz kuća nakon što je požar izbio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jutros pred zoru.

Large fire on island of Chios threatens several villages https://t.co/OqvMv2j20d pic.twitter.com/eMhCIbLuao

U oblasti ugroženoj požarom operiše šest vatrogasnih helikoptera, ali avioni ne mogu da polete zbog jakih vetrova.

progression of the fire in Chios pic.twitter.com/BjhWqJwusj

Grčka agencija ANA javila je jutros da se požar na Iosu širi na poljoprivredna dobra i borove šume u južnom delu ostrva, kod sela Vesa i Litio.

Gradonačelnik Iosa Manolis Vurnos rekao je ranije danas da je požar zahvatio selo Elata i da su neki meštani napustili svoje kuće kako bi se zaštitili od gustog dima.

Major fire breaks out on Chios – Three settlements evacuated https://t.co/W3U8WM2GfG pic.twitter.com/hif63cWoYf

Vatrogasci i dobrovoljci su se prvi uhvatili u koštac sa vatrenom stihijom, što umnogome otežavaju jaki severni vetrovi koji duvaju u toj oblasti.

Ostrvo Ios ima oko 50.000 stanovnika i nalazi se u Egejskom moru, u blizini turske obale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.