UNHCR: Grčka mora da se bavi imigrantima kao da se radi o prirodnoj katastrofi

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Grčka mora da se bavi imigrantima kao da se radi o prirodnoj katastrofi

Potrebno je da se vlasti u Grčkoj "probude" i da urade više radi adekvatnog smeštaja sve većeg broja izbeglica, rekao je u petak jedan visoki zvaničnik UNHCR-a, ocenivši da se navala migranata, većinom Sirijaca i Avganistanaca, pretvorila u humanitarnu katastrofu koja iziskuje postupanje kao da se radi o prirodnoj katastrofi.

Direktor evropske kancelarije UNHCR-a Visent Koetel rekao je da je u Grčku stiglo više od 109.000 ljudi, bežeći od ratova i nasilja u svojim zemljama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da većina ima za cilj da ode u druge evropske zemlje.

Prema Koetelovim rečima, neka ostrva u Grčkoj prime i do 1.000 izbeglica dnevno koje dolaze iz Turske, ali da se ni nacionalne ni lokalne vlasti nisu mobilisale do neophodnog nivoa za efekisano hvatanje u koštac sa ovolikim prilivom.

"Mi samo želimo da neki ljudi komanduju i koordinišu, to je sve što nam je potrebno", rekao je Koetel na konferenciji za novinare. "Potrebno je da se unapredi postupanje u ovoj vanrednoj situaciji - kao da se radi o prirodnoj katastrofi".

Koetel je ocenio da grčki zvaničnici moraju "da se uozbilje" po pitanju izgradnje više centara za smeštaj, ishranu i pružanje drugih usluga kako bi izbeglice imale podmirene najosnovnije potrebe.

Koetel je takođe rekao da je UNHCR svestan akutne finansijske krize u Grčkoj, ali je dodao da ta zemlja šest godina ne povećava kapacitet za smeštaj izbeglica koji trenutno iznosi 1.100 lica.

Prema njegovim rečima, objekti za smeštaj izbeglice i druge migrantima na svim grčkim ostrvima su "loši" a lokalne vlasti izbegavaju odgovornost za obezbeđivanje najnužnijih potreba u tim objektima.

Koetel je rekao da na ostrvu Kos vlasti nisu uradile ništa da uvedu struju i vodu u jednu praznu građevinu, koja bi mogla da se koristi za smeštaj izbeglica i migranata. On je ocenio da nije uveren u to da su grčke vlasti nesposobne da nađu adekvatan smeštaj za 500 Avganistanaca koji trenutno žive u jednom parku u centru Atine.

"Tolike su zgrade prazne u toj zemlji, toliko zemlje nije obrađeno. Nemojte mi pričati da za ove ljude nije moguće naći lokacije za smeštaj", rekao je Koetel, ali je i dodao da Evropska unija mora da pokaže veću solidarnost sa Grčkom.

Plan premeštanja 16.000 izbeglica iz Grčke u druge evropske zemlje je "korak u pravom smeru, ali je jasno nedovoljan" u svetlu sadašnje migrantske navale, izjavio je Koetel.

UNHCR je, prema njegovim rečima, spreman da asistira Grčkoj u hvatanju u koštac sa tim problemom, ali i vlada treba da preduzme akciju i da pokaže da postupa u skladu sa svojim dužnostima.

"Nećemo preuzimati odgovornost grčkih vlasti za upravljanje prihvatnim centrima i prijemom izbeglica i migranata", rekao je Koetel.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

UNHCR: Grčka da se bavi imigrantima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2015

Potrebno je da se vlasti u Grčkoj "probude" i da urade više radi adekvatnog smještaja sve većeg broja izbjeglica, rekao je juče jedan visoki zvaničnik UNHCR-a, ocijenivši da se navala migranata, većinom Sirijaca i Afganistanaca, pretvorila u humanitarnu katastrofu koja iziskuje postupanje kao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.