U nedelju konačna odluka o Grčkoj

Izvor: Akter, 08.Jul.2015, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju konačna odluka o Grčkoj

Samit cele EU sazvan je za nedelju zato što bi posledice u slučaju "crnog scenarija" s Grčkom bile veoma velike za celu Uniju

Vođe evrozone u utorak uveče su Grčkoj dali rok do petka ujutro da podnese tačne i konačne predloge o reformama i budžetskim uštedama da bi Evropski finansijski mehanizam odobrio program finansijske podrške i rešavanja grčke krize, a o tome će odluku doneti novi samit >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << EU i evrozone u nedelju.

To su saopštili sinoć predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je rekao da je takođe pripremljen potpuni plan za izlazak Grčke iz evrozone ako ne bude drugog rešenja, uz plan humanitarne pomoći za grčko stanovništvo.

Tusk je objasnio da je samit cele EU sazvan takođe u nedelju zato što bi posledice u slučaju "crnog scenarija" bile takođe veoma velike za celu Uniju, "jer bi nemogućnost dogovora imala za poslediu bankrota Grčke i nelikvidnosti grčkog bankarskog sistema, uz, bez sumnje, najmučnije posledice za grčki narod".

"Nemam ni najmanje sumnje da bi to sve to celu Evropu pogodilo i u geopolitičkom pogledu, a ako se neko zavarava da to ne bi bio slučaj, taj je naivan", naglasio je on i rekao da je ostalo samo pet dana do konačnog dogovora.

Pored ostalog, Tusk je rekao da ne bi bilo pošteno da o sudbini Grčke i evrozone ne odlučuju i Rumunija i Bugarska koje, iako nisu u evrozoni, osećaju posledice grčke krize.

On je dodao da su vođi evrozone odlučili da "preduzmu sve raspoložive mere da se očuva finansijska stabilnost evrozone kao celine".

Vladi u Atini je, posle referenduma na kojem je odbačen poslednji plan EU i Međunaroodnog monetarnog fonda za temeljite reforme, budžetske uštede i finansijsku podršku za rešavanje grčkog duga, dat rok do četvrtka u ponoć da podnese sopstvene konačne predloge za dogovor, rekao je Tusk.

Na pitanje novinara da li su vođi evrozone izrazili spremnost da se olakša, delom odloži ili otpiše grčki dug, Junker je odgovorio da je već ranije bilo ponuđeno da se to razmotri u oktobru.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.