U antičkoj humci u Grčkoj možda ima još skeleta

Izvor: B92, 22.Nov.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U antičkoj humci u Grčkoj možda ima još skeleta

Ogromna humka u antičkom gradu Amfipolisu, na severu Grčke, mogla bi da sadrži više grobova, rekli su u subotu grčki zvaničnici.

Ministar kulture Grčke Kostas Tasulas rekao je novinarima da su arheolozi počeli drugu fazu iskopavanja najveće humke do sada nađene u Grčkoj, obima od čak pola kilometra, koja potiče iz doba vladavine Aleksandra Velikog - iz drugog dela četvrtog veka pre nove ere. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema rečima ministra, traga se za novim grobnim prostorijama, ispod veličanstvene grobnice iz doba drevne države Makedonije. Ta već otkopana grobnica ima tri prostorije, a otkrivena je avgusta ove godine.

Tasulas je rekao da treba još mnogo vremena da bi se ispitali nalazi iz prve faze iskopavanja. Stručnjaci će pokušati da identifikuju pol i uzrast osobe čiji je skelet nađen, ali upozoravaju da njen identitet možda nikada neće biti utvrđen.

Uz to, arheolozi čiste višebojne freske u unutrašnjosti grobnice za šta će im trebati meseci. Na tim freskama, na stubovima grobnice, prikazani su svakodnevni život, izgleda i neki konkretni ljudi, kao i predmeti koje su oni koristili, rekao je ministar. Te slike mogu pomoći da se utvrdi ko je sahranjen u grobu u kojem su nađene kosti.

Stručnjaci Univerziteta u Solunu treba da tomografskom tehnikom snimanja utvrde šta je sve u blizini otkrivene grobnice. Od avgusta kada su arheolozi ušli u unutrašnjost ogromne humke, obima 500 metara, otkopali su i dve velike sedeće sfinge na namerno zatrpanom ulazu, a u unutrašnjosti našli karijatide više od dva metra, i veliki mozaik koji je gotovo netaknut, a koji je, kažu stručnjaci, jedinstven u istoriji antike. Ima naznaka da je grobnica koja je verovatno bila puna dragocenosti, opljačkana još u davna vremena, ne dugo posle perioda u kojem je sagrađena i brižljivo zatrpana da bi bila zaštićena.

Nagađa se da je u glavnim prostorijama sahranjen neko od bliskih rođaka Aleksandra Makedonskog, ili neko od njegovih najvažnijih vojskovođa. Utihnula je prvobitna pretpostavka da bi to mogao biti čak i grob samog Aleksandra Velikog za koga se pozudano ne zna gde je sahranjen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.