Turska narušila vazdušni prostor Grčke 2.244 puta u 2014. godini

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2015, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska narušila vazdušni prostor Grčke 2.244 puta u 2014. godini

26.11.2015. -

  

Turska tvrdi da je oborila ruski avion Su-24  jer je "narušio" vazdušni prostor Turske. Ovo saopštenje je izazvalo bes među Grcima koji na društvenim mrežama ukazuju na jasan slučaj dvostrukih aršina jer su turski avioni narušili vazdušni prostor Grčke 2.244 puta samo u 2014. godini.

Pitaju su se šta bi se desilo ako bi Grčka preduzela iste takve radnje protiv turskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << aviona koji redovno narušavaju vazdušni prostor Grčke.

U sredu je list "Protothema" objavio broj narušavanja grčkog vazdušnog prostora od strane turskih aviona. Turska obično nerado deli ove detalje kada se radi o takvim povredama.

Pot... ketel.... Violations of Greek airspace by Turkish Airforce https://t.co/P2RBisbFIC pic.twitter.com/EE3lGJa8pT

— Stephan Okhuijsen (@steeph) November 24, 2015

"Turci pokušavaju da sprovedu suverenitet nad spornim ostrvima i dovedu Grčku za pregovarački sto", rekao je Thanos Dokos, generalni direktor Helenskog fonda za evropsku i vanjsku politiku. "Ono što je zabrinjavajuće su niske visine letova, često i helikoptera, preko ovih ostrva."

#Turkey has been violating #Cyprus for 41 years, #Greece airspace 15 times daily. No problem? @NATO @WhiteHouse pic.twitter.com/O6rE1YNFNA

— Harry Theocharous (@TheocharousH) November 25, 2015

Turska ne poštuje 10 milja vazdušnog prostora koji okružuje Egejska ostrva, što uzrokuje brojne bliske susrete grčkih i turskih aviona u ovoj oblasti . Od januara do oktobra 2015. godine vazdušni prostor Grčke je povređen 1.233 puta uključujući i 31 let preko same grčke teritorije, prema podacima grčkog vazduhoplovstva.

"U slučaju vazdušnih upada, morate da reagujete", rekao je Thanos Dokos. "Veoma je teško da se jednostrano povučete iz situacije vojne agresije. To je tragična situacija, jer novac trošimo na "bliske susrete" aviona, a novac možemo potrošiti na druge oblasti odbrane."

 

Turkey violating Greece Airspace 40 times a day @tpel78 @TouchMyTweets @JohnJwso @ArRuple https://t.co/DKD6WLc3mO pic.twitter.com/XBXyDyQGBA

— Aud رمز (@CodeAud) November 25, 2015

Medijska pažnja je usmerena i na turske brodove koji su u više navrata kršili pomorskiu granicu Grčke. Tokom samo sedam meseci - od januara do jula 2015. godine - turska mornarica je 175 puta upadala u grčke teritorijalne vode. 

Ranije u sredu, grčki ministar spoljnih poslova Nikas Kocias je izrazio solidarnost sa Rusijom u telefonskom razgovoru sa Sergejom Lavrovom.

Grčka, prema Ministarstvu spoljnih poslova, "naročito shvata provokativne poteze Turske koji su redovni u povredama grčkog vazdušnog i morskog prostora od strane Ankare, a koje traje godinama."

Glava MID Grecii vыrazil S.Lavrovu soboleznovaniя v svяzi s uničtoženiem tureckoй aviacieй rossiйskogo samoleta https://t.co/TRRimVW1wn

— MID Rossii (@MID_RF) November 25, 2015

I Turska i Grčka su članice NATO-a, a svaka zemlja tvrdi da ima pravo na šest nautičkih milja zone Egejskog mora. Mnogi od incidenata odvijaju se u spornim četiri miljama u blizini turske obale, koje Atina smatra svojom teritorijom, a Ankara ih tretira kao međunarodne vode. Grčka tvrdi da ima pravo na 10 milja vazdušnog prostora oko ostrva, dok Turska priznaje samo šest milja i tvrdi da njeni avioni lete u međunarodnom vazdušnom prostoru.

 

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.