Turci klonite se mediteranskog gasa

Izvor: B92, 30.Okt.2014, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci klonite se mediteranskog gasa

Vlade Egipta, Grčke i Kipra pozvale su Tursku da prestane da pokušava da istražuje rezerve gasa u vodama istočnog Mediterana, na koje polaže pravo Kipar.

Vlade navode da su takvi potezi Turske nezakoniti.

Kipar je nestrpljiv da istraži nalazišta gasa u takozvanoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u vodama južno od ostrva, prenosi Rojters, podsećajući da je od 1974.

Kipar podeljen po etničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << linijama, pošto je Turska okupirala severni deo tog mediteranskog ostrva. Ankara jedina na svetu priznaje tursku državu na severu Kipra i istovremeno ne priznaje Kipar kao državu.

Do poslednjih u nizu tenzija između Nikozije i Ankare došlo je ranije ovog meseca, kada je turski istraživački brod u pratnji turskih vojnih brodova ušao u vode kod južnog dela Kipra.

Ministri spoljnih poslova Egipta, Grčke i Kipra osudili su potez Turske, a egipatski ministar Sameh Šukri poručio je da se nada da će sve aktivnosti u istočnom Mediteranu biti u skladu sa međunarodnim propisima.

Kipar je 2011. otkrio oko pet biliona kubnih stopa gasa u vodama južno od ostrva i dodelio licence za istraživanje američkoj energetskoj kompaniji Nobl, italijanskom ENI-ju i francuskom Totalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.