Tenkovi, avioni i vozovi stali u zgradu Dečjeg centra u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2016, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenkovi, avioni i vozovi stali u zgradu Dečjeg centra u Nišu

Različiti tipovi letelica, tenkova, vozova, vojnih vozila i brodova, koji su gotovo identični originalima u svemu osim u veličini, bili su izloženi u Dečjem centru u Nišu gde je oko 70 maketara  iz Srbije, Rusije, Grčke, Makedonije i Bosne i Hercegovine izložilo 185 radova i nadmetalo se u veštini i originalnosti.

Da je maketarstvo, i uz cilj da predstavi što verniju kopiju originala, bliže umetnosti nego >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zanatu, kažu oni koji se time bave.

Kupuju se gotovi delovi, uglavnom iz inostranstva. Spajaju se specijalnim lepkovima, farbaju i gotove makete stavljaju u ambijent. Na primer, dodajete biljke, zgrade iz vremena koje želite da prikažete. Podseća na umetnost jer izražavate ono što ste sami zamislili - kaže Đorđe Miltenović iz Maketarskog kluba "Narednik Mihailo Petrović", koji je i organizator ove izložbe.

Dopadne vam se neki istorijski period, događaj, čitali ste istorijsku knjigu i onda pravite makete da to predstavite. Neki su ove predstavili baš one avione kojima su upravljale njihove dede ili pradede - kaže Miltenović.

Maketarstvo se, dodaje on, veoma brzo razvija jer nove tehnologije omogućavaju sve precizniju izradu i najsitnijih detalja na maketama.

Najboljom maketom ove izložbe proglašen je japanski brod krstarica učesnika iz Makedonije.

Posetioci su, osim maketa, imali prilike da vide i naoružanje nalik pravom koje se koristi u sportu sličnom "paint ball"-u, a zove se "air soft". Takmičari "pucaju" jedni u druge iz replika vatrenog oružja koje ispaljuju kuglice od tvrde plastike.

Bilo je i predstavnika niškog "Warhammer" kluba čiji članovi takođe prave makete, ali se sa njima igraju bacajući kockice i pomerajući ih po tabli, slično kao u šahu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.