Sukob farmera i policije u Atini, povređeno 10 policajaca

Izvor: RTS, 12.Feb.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob farmera i policije u Atini, povređeno 10 policajaca

Najmanje četiri osobe su uhapšene, a 10 policajaca je povređeno u današnjim sukobima grčkih poljoprivrednika i policije u Atini zbog najavljene reforme penzionog sistema i podizanja poreza. Policija upotrebila suzavac da rastera okupljene. Sukobi izbili su i na auto-putevima koji vode ka grčkoj prestonici.
Oko 800 farmera sa Krita sukobilo se sa policijom koja čuva ulaz u Ministarstvo poljoprivrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pošto su razbili prozore zgrade kamenjem pre nego što ih je policija rasterala, prenosi Raša tudej.

Demonstranti su na policiju bacali paradajz, polomili su prozore na zgradi Ministarstva poljoprivrede i palili kontejnere.
"Farmeri su pokušali da potisnu policiju ispred ulaza u Ministarstvo, pa je policija upotrebila suzavac da ih zaustavi", rekao je policijski zvaničnik.
Policija je uhapsila četiri osobe, prenela je agencija AFP.
Zvaničnik atinske policije Nikos Toskas je rekao da je 10 policajaca povređeno, od kojih su dvojica hospitalizovana.
Na istoku Grčke, poljoprivrednici su traktorima zaobišli policijski kordon i blokirali glavni auto-put ka atinskom međunarodnom aerodromu, prenosi AP.
Policija je na auto-putu, koji vodi ka Atini, koristila suzavac kako bi rasterala poljoprivrednike koji su tražili da im se omogući ulazak na traktorima u grčku prestonicu uprkos zabrani vlade.

Poljoprivrednici iz cele zemlje danas u Atini protestuju zbog novih mera štednje pošto levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa planira da podigne penzione doprinose i poreze kako bi se smanjio grčki budžetski deficit.
Za danas su planirane i obimnije demonstracije u grčkoj prestonici, navodi ruski kanal.
Prošle nedelje su se policija i demonstranti sukobili ispred trga Sintagma u Atini gde je organizovan generalni štrajk.
Grčka vlada se nada da će obezbediti treću rundu međunarodne pomoći prihvatajući dalje rezove i povećanja poreza koje traže međunarodni kreditori, a ako realizuju svoje planove o novim merama štednje, po 11. put cće smanjiti penzije od 2010. godine.
U popodnevnim satima se očekuje masovan protest na atinskom trgu Sintagma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.