Šta li je unutra: Grčki premijer posetio novu arheološku iskopinu

Izvor: Svet, 30.Avg.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta li je unutra: Grčki premijer posetio novu arheološku iskopinu

Arheolozi koji su iskopali drevnu grobnicu ispod ogromne pogrebne humke u severnom delu Grčke ušli su u podzemne odaje, za koje se veruje da su opljačkane još u antičko doba.
Ministarstvo kulture objavilo je da su arheolozi delimično istražili predsoblja grobnice u Amfipolisu i otkrili da mermerni zid zaklanja jednu ili više unutrašnjih odaja. Međutim, rupa u dekorisanom zidu i znaci nasilnog ulaska van ogromne kružne >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << strukture ukazuju da je grobnica opljačkana odavno. Tokom ove nedelje biće nastavljeni radovi na iskopinama.
Grobnica datira između 325. godine pre naše ere – što je samo dve godine nakon smrti drevnog grčkog kralja Aleksandra Makedonskog – i 300. godine pre naše ere. Njeno otkriće, kao i poseta premijera Grčke lokalitetu, pokrenule su spekulacije o njenoj sadržini. Ono što je poznato, jeste da je Aleksandar sahranjen u Egiptu.
Izvor: National Geographic
Foto: AP Photo/Culture Ministry, HO

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.