Šta je to Novartis radio u Grčkoj?

Izvor: Deutsche Welle, 21.Jan.2017, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to Novartis radio u Grčkoj?

Švajcarski farmaceutski gigant „Novartis“ našao se pod lupom grčkih vlasti – zbog navodnog podmićivanja. Jedan ministar tvrdi da se radi se o „iznosu većem od četiri milijarde evra“.

O tome se odavno pričalo. Istraga je verovatno počela pre dva meseca i najpre je bila tajna. Sredinom januara intervenisao je tužilac Panajotis Atanasiju i zatražio detaljno rasvetljavanje slučaja. Pre toga, kancelarija atinskog tužilaštva povela je istragu protiv Švajcarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << grupe „Novartis" u grčkoj prestonici i zatražila pomoć od Ministarstva pravde SAD. Povod za istragu bila je sumnja u pranje novca i utaju poreza. Na samom početku ove godine, javnost je potresao još jedan incident: jedan radnik „Novartisa" sa višegodišnjim iskustvom poslovanja u Grčkoj, popeo se na terasu hotela „Hilton" u Atini i pretio da će da se baci. Poznavaoci prilika u Grčkoj pretpostavljaju da je možda dobio poziv za saslušanje. U poslednjem trenutku policija je uspela da spreči samoubistvo.

Posebno osetljivo pitanje glasi: da li je farmaceutski gigant davao mito lekarima državnih bolnica, državnim službenicima i političarima? Zviždači su sudskim vlastima dostavili dokumenta koja navodno dokazuju da je najmanje 4.000 osoba u Grčkoj primilo razne vrste poklona uključujući i novac. Advokatkinja Konstantina Fundea koja zastupa neke zaposlene „Novartisa" u Grčkoj, u intervjuu za DW govori o šikaniranju onih koji nisu hteli da prime mito. Bivši zaposleni koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je listu „Katimerini", da su se poslednjih nekoliko godina on i njegove kolege u Grčkoj osećali „kao ratnici sa velikim prodajnim ciljevima koji obavezno moraju da se postignu" – čak i ako se usled ekonomske krize farmaceutsko tržište stalno smanjuje. Čini se da „Novartis" tvrdnje ozbiljno shvata. „Mi u potpunosti sarađujemo sa lokalnim i stranim organima", rekao je pre neki dan portparol „Novartisa" u Bazelu.

Politizacija afere

Pravosudni organi o istrazi ćute. Čak i pravni eksperti uzdržavaju se od komentarisanja. Tim više o tome vole da govore neki članovi vlasti u Atini. Zamenik ministra zdravlja Pavlos Polakis govori o „novoj aferi Simens" u Grčkoj i sumnja da se radi o mitu u visini od „preko četiri milijarde evra". Njegov bivši šef Panajotis Koroplis, koji se preselio u Ministarstvo trgovačke mornarice, sada kaže da su u aferu umešani „mnogi ljudi – političari, lekari i novinari". To zvuči i kao šamar konzervativcima i socijalistima koji su se nekada smenjivali na vlasti. Naime, trenutna vlada levičara u Atini optužuje obe partije za korupciju i upletenost u poslovne interese. Borba protiv korupcije i politike „samoposluživanja" privrede, jedno je od glavnih predizbornih obećanja premijera i levičara Alekisa Ciprasa.

Računi u bankama će pružiti informacije

Optužbe nisu nove. Tadašnji pomoćnik ministra zdravlja Marios Salmas još 2012. godine je ukazao na nepoštenu poslovnu praksu farmaceutske industrije i od inspektora iz svoje nadležnosti tražio ekspertizu. Međutim, ekspertiza nije dala naročite rezultate. Tek nakon što su poslednjih dana optužbe protiv Novartisa postale glasnije, Salmas je progovorio i tražio sastanak sa istražiteljkom Eleni Raikou. Nakon tog sastanka, konzervativni političar dao je sledeći iskaz: „Tokom svog mandata sam smanjio godišnji vladine rashode za lekove sa četiri na 2,3 milijarde evra. Ta odluka drastično je smanjila profit svih farmaceutskih kompanija, uključujući i 'Novartis'."

Time je konzervativni Salmas dotakao jednu delikatnu tačku: naime, i on i levičarski listovi, optužuju „Novartis" da je lekove i usluge prodavao državnim bolnicama po naduvanim cenama – pa se postavlja pitanje da li su i netransparetne strukture u nabavci dovele do ovako visokih troškova.

Advokatkinja Fundea kaže da su državne bolnice u poslednjih nekoliko godina morale da potroše previše novca na lekove „Novartisa". U svakom slučaju, afera „Novartis" očigledno ima posledice za strane farmaceutske kompanija u Grčkoj: Prema grčkoj štampi, ministar zdravlja Andreas Ksantos želi da ukine do sada svemoćnu komisiju za utvrđivanje cena u kojoj su bili i farmaceutski menadžeri iz privatnog sektora. Ubuduće će prodajnu cenu lekova određivati državna komisija. Što se tiče navoda o mitu, tužilaštvo trenutno proverava bankovne račune lekara za koje se sumnja da su od „Novartisa" dobili novac.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.