Srbiza podržava srpsku vladu i Sirizu

Izvor: Politika, 05.Jul.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiza podržava srpsku vladu i Sirizu

Referendumska podrška grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu dolazi i iz Srbije

Pokret Grka – Srbiza danas će u centru Beograda organizovati skup podrške grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu. U improvizovanu glasačku kutiju, koja će biti postavljena u Knez Mihailovoj ulici, simpatizeri Srbize ubacivaće glasačke listiće „izražavajući otpor štetnim merama štednje koje uništavaju demokratiju”, poručuje za naš list potpredsednik ovog pokreta Hristos Aleksopulos.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />– Pobeda politike Aleksisa Ciprasa nije samo pobeda Grka, to je i pobeda demokratije i socijalne pravde. Ubeđen sam da ćemo potrošiti sve listiće, jer su građani Srbije uz Ciprasa i podržavaju njegovu borbu protiv vladavine banaka i finansijskih okupatora. Moja poruka je da je Srbiza uz Sirizu. Stalno sam u kontaktu sa Sirizom i verujem u pobedu harizmatičnog Ciprasa, bez obzira na to što strani moćnici vrše pritisak na običnog čoveka na jedan anticivilizacijski način – objašnjava Aleksopulos.

Kako on ističe, Srbiza, koja će sa svojim programom izaći u javnost u oktobru, jeste partija levice koja neće imati članstvo, već samo aktiviste. Aleksopulos, koji je došao u Srbiju pre 21 godinu, gde je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a doktorirao iz oblasti neuronauke na Univerzitetu u Kragujevcu, već godinama politički podržava i sarađuje sa Ciprasom.

– Slikali smo se zajedno u decembru, u Obrenovcu, gde je Cipras doneo donaciju za tamošnju biblioteku. Bili smo zajedno i u Madridu, na kongresu Evropske levice – napominje Aleksopulos, podsećajući na prošlogodišnju posetu grčkog levičara Srbiji, uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, kada je bio gost predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina.

Srbiza je pokret Grka u Srbiji, koji ima slične ciljeve kao i Siriza u Grčkoj, navodi potpredsednik Aleksopulos, i kaže da je na čelo pokreta došao Marko Stojiljković (25) iz Paraćina, student na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Stojiljković je srednju školu završio u Grčkoj, govori odlično grčki jezik i poznaje njihov mentalitet.

– Marko je u Grčkoj upoznao dobro levičarske ideje i ja sam ga predložio za predsednika Srbize. Mi se borimo protiv ekstremne politike štednje, koja ubija evropski narod i mi smo za Evropu kojom vladaju demokratija i socijalna pravda, ali za Evropu u kojoj neće biti politike ultimatuma. Naš pokret je registrovan kao stranka manjine u Srbiji, mi delujemo kao politička stranka. Za sada nećemo imati članstvo, već samo aktiviste, jer ste snažni onoliko koliko ste aktivni, a ne onoliko koliko potpisa prikupite na papiru – ističe Aleksopulos.

Aleksopulos tvrdi da će Srbiza svoju snagu pokazati sutra u centru Beograda, sa sloganom „Nada postoji”.

–Uvek će da postoji nada, dok postoji Aleksis Cipras na čelu grčke levice. Naš skup nema nikakve veze sa srpkom politikom. Kada budemo imali aktivnosti koje se tiču srpske politike, onda ćete o tome biti obavešteni. Naš cilj je da promovišemo levičarske ideje u Srbiji i da građane upoznamo sa levičarskom filozofijom. Mi podržavamo politiku srpske vlade, koja izlazi u susret građanima Srbije, sve dok se ta politika bazira na demokratiji i socijalnoj pravdi. Ali, mi nismo tu da kreiramo srpsku politiku, već da gradimo bolje odnose između dva naroda, koji imaju zajedničku tradiciju i istoriju – kaže potpredsednik Srbize.

U javnosti su se pojavljivale informacije da je potpredsednik DS-a Borislav Stefanović pokušao, takođe, da osnuje organizaciju pod nazivom Srbiza. Sam Stefanović u izjavi za „Politiku” kaže da to nema nikakve veze sa istinom.

– To je režimska kuhinja koja ima zadatak da zbuni i zavara birače. Verujte da mi ne bi nikad na pamet pala takva glupost, da pravim pokret koji se zove Srbiza. Kako čujem, pokret Srbiza je režimska kreatura Aleksandra Vulina, odnosno eksponent njegovog Pokreta socijalista. To je satelit vlasti i pokušavaju da zbune narod. Osnovno pitanje za njih je zašto sede u vlasti sa agentima MMF-a, koji sprovode brutalne mere štednje protiv građana Srbije. To jest, zašto rade sve ono protiv čega se Cipras bori – ističe Stefanović i dodaje da situacije u Grčkoj i Srbiji nisu iste, ali da on podržava volju grčkog naroda i da je protiv „katastrofalnih mera štednje, tj. nametnutog paketa Trojke”.

Aleksopulos, međutim, kaže da Stefanović širi dezinformacije.

– Ovo što govori gospodin Stefanović više je od neistine. To je zapravo čista glupost i to ne želim da komentarišem. Očigledno je da taj čovek ima loše namere i prema idejama levice i prema Srbiji. Duboko sam uvređen takvim neistinama, koje ipak govore više o njemu – poručuje lider Srbize.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, takođe, u izjavi za naš list, odbacuje Stefanovićeve tvrdnje:

– Koliko sam obavešten iz medija, Borko Stefanović je pokušao da registruje partiju pod nazivom Srbiza i pretpostavljam da ga je neko preduhitrio, pa se toliko ljuti. Takođe, znam da bezuspešno pokušava da se predstavi levičarom i prijateljem Sirize. Sirizu je video na slici, a levicu samo kad ja govorim u parlamentu.

Hoće kapitalizam sa socijalističkom privredom

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović, koja se u svojim tekstovima bavila grčkom levicom, kaže da ni Siriza, ni Srbiza, ne žele da shvate da socijalna pravda košta jako mnogo.

– Zemlje koje vode istinsku politiku socijalne pravde, imaju ogromne poreze. I Siriza i Srbiza hoće male poreze i socijalnu pravdu. Druga stvar koju Siriza i Srbiza ne žele jasno da kažu, jeste: želite li vi kapitalizam i EU, ili želite da pravite nešto što nikad nije bilo. Treća varijanta je da pravite socijalizam, onakav kakav je propao u svim zemljama sveta. Ono što ja vidim da Siriza i Srbiza verovatno hoće, to je kapitalizam i EU, ali sa privredom iz socijalizma koji je propao u svim zemljama sveta. A to ne biva, to se na planeti Zemlji još nije ostvarilo. I Siriza i Srbiza zaboravljaju da je i Nemačka demokratska zemlja, kao i sve zemlje EU, i da njihova domaća demokratija nije nimalo jača ni od jedne druge demokratije u zemljama sa kojima kažu da žele da budu. Kad sve saberu, kašće im se samo.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.