Izvor: Blic, 06.Dec.2016, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Grčka da budu stubovi stabilnosti u regionu

Srbija i Grčka treba da budu stubovi stabilnosti u regionu i da svojim primerom pokažu kako izgleda uspešna saradnja dve zemlje na Balkanu, poručeno je sa sastanka pomoćnika ministra spoljnih poslova i alternativnog ministra za pitanja EU Republike Grčke Jorgosa Katrugalosa sa članovima odbora za evropske integracije i za spoljne poslove Narodne skupštine.

- Grčka je podržavala Srbiju u najtežim momentima njene istorije, na šta smo veoma ponosni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer smo se zajedno borili za pravdu. Grčka snažno podržava evropske integracije Srbije, posebno otvaranje pregovaračkih poglavlja, čemu je u EU dala svoj doprinos - rekao je Katrugalos, a saopšteno iz Narodne skupštine.

On je poručio da Srbija i Grčka mogu Balkan učiniti regionom saradnje i ponovio podršku svoje zemlje Srbiji po pitanju statusa Kosova i Metohije i istakao da, kao i Srbija i Grčka izlazi iz ekonosmke krize, i zainteresovana je za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Srbijom i povećanje investicija.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović podsetio je da diplomatski odnosi Srbije i Grčke traju 148 godina i predložio da nacionalni parlamenti iniciraju obeležavanje jubileja diplomatskih odnosa, kako bi se pokazala uspešna saradnja dve balkanske zemlje, u čijim odnosima nije bilo otvorenih pitanja.

Obradović je zahvalio u ime narodnih poslanika narodu Grčke na podršci po pitanju statusa Kosova i Metohije, a na sastanku je postignuta saglasnost da je potrebno ojačati institucionalnu saradnju dve zemlje i podržali ideju organizovanja trilateralnih i multilateralnih sastanaka Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.