Šonje: Hrvatska najzaduženija od Baltika do Crnog mora

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Maj.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šonje: Hrvatska najzaduženija od Baltika do Crnog mora

ZAGREB - Prijeti li doista Hrvatskoj bankrot kao što stoji u njemačkom najtiražnijem tabloidu - u "Otvorenom" su raspravljali Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u EP-u, profesor s Ekonomskog fakulteta Josip Tica te ekonomski analitičar Velimir Šonje.

- Mnogi znaju da nam ne prijeti grčki scenarij. Financije u Hrvatskoj su stabilne, iako su daleko od idealnih, kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je Rađenović te dodao da ne želi detaljno komentirati informacije iz njemačkog tabloida. Možda bi bilo dobro da imamo neke relevantnije izvore, kazao je Rađenović i naglasio kako je Moscovici jasno rekao da vjeruje hrvatskoj Vladi.

Ivana Maletić kazala je da prema njezinim spoznajama Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, ne vidi pozitivne pomake u Hrvatskoj i da je RH zato ostala u petom stupnju, makroekonomski slabijem stupnju za nadzor, a Slovenija je u 4. stupnju.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje smatra pak vrlo realnim grčki scenarij u Hrvatskoj koji je, prema njegovu mišljenju, neizbježan.

- Ako se ništa ne promijeni sigurno nam prijeti grčki scenarij. Hrvatska fiskalna politika je potpuno nesređena, naš javni dug je dosegnuo 80 posto BDP s tendencijom da za par godina završi na 100 posto. Mi smo najzaduženija nova članica EU. Iz državnog proračuna plaćamo 3.3 posto BDP na kamate za zajmove. Prema omjeru javnog duga i BDP-a Hrvatska je najzaduženija država od Baltika pa do Crnog mora. Iz godine u godine to izgleda sve gore i gore, ocijenio je analitičar.

Nešto umjereniji se pokazao Tica, rekavši da Hrvatska kao članica EU izvan eurozone ima "puno fleksibilniji izbor monetarne politike" od Grčke i da može provesti "deprecijaciju valute za koju se ne zalaže."

- Hrvatska je u pat poziciji, i ljevica i desnica su sramežljivi u traženju rješenja, rekao je i dodao da se plan B svodi na "mjere štednje i rezanje na sve strane po diktatu koji dolazi izvana".

Šonje se složio da "dva kvartala bilježimo rast" i da je to činjenica, da bi upozorio na velik broj tvrtki u državnom sektoru, gdje su plaće veće nego u privatnom iako za to nema opravdanja.

- Državne tvrtke su uteg zdravom dijelu hrvatskog poduzetništva, rekao je.

Rađenović je nastavio s iznošenjem pozitivnih pokazatelja. "U Hrvatskoj je po prvi puta u ožujku povećan broj zaposlenih. Nakon šest godina imamo rast zaposlenosti", na što je Maletić odgovorila da je riječ o "marginalnom sezonskom rastu" i da "Vlada nije ponudila jasan program aktivnosti i mjera za vraćanje povjerenja investitora" što bi ubrzalo pozitivne trendove. Zastupnica je rekla da HDZ radi svoj program i da će vrlo jasno reći što će se dogoditi u sljedećih četiri godine. "Kombinacija investicija, strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije garantira uspjeh u kratkom roku," ustvrdila je.

Uslijedilo je još nekoliko replika u kojima su Maletić i Rađenović razmijenili gledišta o "ispraznim frazama HDZ-a" i državi u kojoj se ništa ne događa "osim SDP-ovog marketinga", da bi Šonje i Tica na kraju emisije ponudili konkretne prijedloge reformi.

Treba reformirati "ono što je trošak funkcioniranja države, to je masa plaća, troškova i subvencija. Sljedeća vlada, čija god da bude, morat će to napraviti. To se može razvući na tri godine..," rekao je Šonje i ponovio probleme s konkurentnošću i efikasnošću u sferi javnih poduzeća.

- Treba se okrenuti privatizaciji, zaključio je.

Tica je pak rekao da treba postojati jasna lista prioriteta, odnosno kakve će se mjere poduzimati ovisno o kretanjima BDP-a i dodao da rezanje troškova bez kapitalnih investicija Hrvatsku neće izvući iz krize.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.