Skelet iz Amfipolisa biće identifikovan idućeg meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skelet iz Amfipolisa biće identifikovan idućeg meseca

Detalji o identitetu misterioznog skeleta pronađenog u grobnici iz doba Aleksandra Velikog biće otkriveni idućeg meseca, saopštilo je grčko ministarstvo kulture.

"Rezultati makroskopske studije kosti koji će otkriti pol, godište i visinu biće saopšteni u januaru", navodi se u saopštenju i dodaje da će istraživanje vršiti stručnjaci univerziteta u Solunu i Trakiji.

Novembarsko otkriće kostura unutar strukture iz 4. veka pre nove ere - najveće grobnice ikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otkrivene u Grčkoj - doprinelo je oduševljenju za iskopine u Amfipolisu.

Grobnica prečnika 500 metara, ukopana 30 metara u brdo na severu Grčke sadrži skulpture sfingi i karijatida, raskošne mozaike i novčiće sa likom Aleksandra Velikog.

To je dovelo do spekulacija da su sahranjeni Roksana, Aleksandrova žena ili njegova majka Olimpija ili neki od njegovih generala, piše AFP.

Ministarstvo je danas odbacilo neosnovane tvrdnje nekih grčkih sajtova da skelet pripada 54-godišnjoj ženi pa samim tim, najverovatnije Olimpiji.

Istoričari upozoravaju da sam Aleksandar, koji je pre smrti, kada je imao 32 godine, pokorio veći deo tada poznatog sveta, gotovo sasvim sigurno nije sahranjen u Amfipolisu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.