Sirijci hoće da odu iz Grčke

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijci hoće da odu iz Grčke

Oko 200 sirijskih izbeglica protestovalo je u Atini, tražeći da im bude dozvoljeno da napuste Grčku jer strahuju od daljeg pogoršanja uslova u kojima žive.

Predstavnik tih Sirijaca Nander Halbuni ističe kako Grčka pogođena krizom ne može sama da podnese teret zbrinjavanja ratnih izbeglica, koji već više od nedelju dana kampuju na trgu Sintagma, u centru Atine, prenosi AFP.

"Jedino rešenje za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas i naše porodice je da nam se da pravo da odemo u drugu (evropsku) zemlju, kako bismo zbog svoje dece otpočeli novi, dostojanstven život", napominje Halbuni.

Sirijci su otpočeli protest 19. novembra tražeći smeštaj od grčkih vlasti, nakon što su provodili mesece spavajući u parkovima ili na ulici. Više od deset ih je stupilo u štrajk glađu, a neki od njih su hospitalizovani nakon što su gubili svest.

Grčka je jedna od zemalja preko koje u EU ulaze ljudi s Bliskog istoka, iz Afrike i sa indijskog potkontinenta, koji beže od ratova ili siromaštva. Poslednjih godina mnogi od izbeglica dolaze iz Sirije u kojoj je, prema podacima UN, u građanskom ratu poginulo više od 200.000 ljudi.

Od januara je 28.000 Sirijaca uhvaćeno u ilegalnom prelaženju grčke granice, dok ih je u celoj prošloj godini bilo samo 8.500.

U petak je na Krit iskrcano gotovo 600 migranata, među kojima 150 žena i dece, spasenih sa teretnog broda "Baris" koji je plovio pod zastavom pacifičke države Kiribati.

Oni će biti privremeno smešteni u jednoj sportskoj hali u priobalnom gradu Jerapetra. Jedanaestoro migranata je hospitalizovano.

Sedmorica članova posade "Barisa" su ispitivani zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju migranata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sirijske izbeglice traže pravo da odu iz Grčke

Izvor: Blic, 28.Nov.2014

Oko 200 sirijskih izbeglica protestovalo je i danas u Atini, tražeći da im bude dozvoljeno da napuste Grčku jer strahuju od daljeg pogoršanja uslova u kojima žive u ovoj krizom pogođenoj zemlji...Predstavnik tih Sirijaca Nander Halbuni ističe kako Grčka pogođena krizom ne može sama da podnese...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.