Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pažljivo prate Ciprasov kabinet

Vašington - Sjedinjene Američke Države „pažljivo prate“ novu grčku vladu radikalne levice, koja je obećala da će ponovo pregovarati o državnom dugu i koja je kritikovala razgovore o novim sankcijama protiv Rusije, saopštila je Bela kuća u noći između srede i četvrtka.

Američki predsednik Barak Obama je takođe telefonirao novom premijeru Aleksisu Ciprasu da bi mu čestitao pobedu njegove stranke Siriza u nedelju na prevremenim parlamentarnim izborima, posle kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je Grčka na putu potencijalnog sukoba sa svojim evropskim partnerima i Vašingtonom.

Cipras obećava da će zahtevati da se ponovo pregovara o otplati 240 milijardi evra kredita koje su od 2010. godine odobrili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, čime ulazi u sukob s Nemačkom i drugim poveriocima. „Predsednik je naglasio da se SAD, kao prijatelj i dugogodišnji saveznik, nadaju da će blisko sarađivati s novom grčkom vladom da bi pomogle Grčkoj da se vrati na put dugoročnog prosperiteta“, saopštila je Bela kuća.

Rejting agencija „Standard end Purs“ zapretila je da kreditni rejting Grčke spusti sa stabilnog na negativnu ocenu „B“, pošto je procenila da bi neke mere politike protivljenja štednji koje je najavila nova vlada mogle da pogoršaju krizu. „To je sigurno situacija koju pažljivo pratimo“, rekao je zamenik portparola Bele kuće Erik šulc. On je dodao da su evropski lideri jasno rekli da žele da Grčka ostane u evrozoni, poštujući svoje obaveze u pogledu reformi, a Sjedinjene Države podržavaju te napore“, dodao je on.

Novi grčki premijer sastao se juče u Atini s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom. Bila je to prva poseta nekog zvaničnika EU od izbora ovog saziva vlade.

Ciprasova vlada je izrazila protivljenje dodatnim sankcijama protiv Rusije predloženim zbog njene podrške separatistima u Ukrajini, čime je ušla u spor sa evropskim partnerima i Belom kućom. U telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju Bele kuće, američki predsednik i nemačka kancelarka Angela Merkel „saglasili su se“ da Rusija treba da „preuzme odgovornost“ za svoju „materijalnu podršku separatistima“ u istočnoj Ukrajini. Merkelova i Obama su razgovarali i o potrebi „solidne“ finansijske podrške Ukrajini. Stranka Siriza važi za prorusku, a ambasador Rusije u Grčkoj je bio prvi ko se sastao sa Ciprasom posle njegove izborne pobede.

Politička smena u Grčkoj i promene koje je najavila nova vlada ne treba da budu „na štetu“ drugih Evropljana, rekao je juče nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel.

Ministarstvo trgovine Kine je juče saopštilo da je „veoma zabrinuto“ zbog obustavljanja privatizacije Luke Pirej, što je odlučila nova vlada Grčke, iako se kineska grupacija KOSKO dogovorila s prethodnom vladom u Atini da otkupi većinski deo lučkog preduzeća. „Iz štampe smo saznali da je nova vlada Grčke 28. januara najavila da obustavlja privatizaciju Luke Pirej. To nas veoma zabrinjava“, rekao je Šen Danang, portparol Ministarstva trgovine Kine. On je istakao da Kina namerava da pozove grčku vladu da zaštiti zakonska prava i interese kineskih kompanija u Grčkoj, uključujući KOSKO.

„Nameravamo da pozovemo grčku vladu da zaštiti zakonska prava i interese kineskih kompanija u Grčkoj, uključujući KOSKO“, dodao je Šen. Nova grčka vlada saopštila je u sredu da namerava da „zaustavi“ nekoliko procesa privatizacije, uključujući i Luke Pirej. Ta luka, najveća u Grčkoj, centralni je deo plana privatizacije koju zahtevaju poverioci Grčke.

„Zaustavićemo privatizaciju luka Pirej i Solun“, piše u programu stranke Siriza, koja je pobedila na izborima, potvrdio je za AFP zamenik ministra trgovačke mornarice Teodoros Dricas posle prvog zasedanja kabineta Aleksisa Ciprasa. Kineska grupacija KOSKO je već kupila dva terminala Luke Pirej, i pripremila se za kupovinu 67 kapitala grčke države u preduzeću koje upravlja tom lukom. Proces privatizacije je pokrenula prethodna koaliciona vlada konzervativaca i socijalista premijera Andonisa Samarasa.

U Pekingu, kinesko Ministarstvo inostranih poslova je reagovalo umereno. „Grupacija KOSKO je 2008. godine dobila koncesiju za razvoj dva glavna kontejnerska terminala u luci Pirej. Taj projekat je primer obostrano uspešne saradnje dve zemlje, i verujemo da će dve vlade biti voljne da nastave saradnju u raznim sektorima, jer je to na korist oba naroda“, rekla je Hua Ćunjing, predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova za štampu.

Junker: Nema govora o ukidanju duga

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je juče da nema „govora o ukidanju grčkog duga“, ali da su „mogući aranžmani“, dan posle niza objava nove grčke vlade koje su potresle finansijska tržišta. „Nema govora o ukidanju grčkog duga. Druge zemlje evrozone ne bi to prihvatile“, kazao je Žan-Klod Junker u intervjuu za francuski dnevnik Figaro. On je istakao da su aranžmani mogući, ali oni „neće u osnovi promeniti ono što je na snazi“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.