Pretnje su blef, idemo na referendum

Izvor: B92, 01.Jul.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pretnje su blef, idemo na referendum"

Premijer Grčke Aleksis Cipras je u obraćanju naciji poručio da će se referendum održati i da su pretnje da grčko "ne" znači izlazak iz Evrozone - blef.

Cipras je rekao i da su "kreditori na sto stavili bolje ponude, čim je objavljeno da će Grci ići na referendum" i ponovo pozvao građane da zaokruže "ne".

"Nedeljni referendum nije o tome da li će Grčka biti deo Evrozone. Glas za 'ne' nije glas za napuštanje Evrope, već glas za povratak evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednostima", rekao je Cipras.

Cipras je rekao i da je mandat naroda jači od volje jedne vlasti.

Takođe, naveo je i da je Grčka i dalje za pregovaračkim stolom i da će se "ići napred ukoliko sastanak Evrogrupe da pozitivnu poruku".

Grčki premijer je istakao da je Grčka spremna za sporazum sa kreditorima nakon referenduma.

On je pokušao da smiri grčku javnost ističući da je ovaj period krize koje Grci i banke proživljavaju već treći dan "tranzicioni". "Ljudi neće izgubiti plate, penzije, niti novac u bankama" istakao je Cipras.

U ovom televizijskom obraćanju Cipras nije govorio o navodnim ustupcima koje je Grčka spremna da napravi i znatno popusti u pregovorima.

Cipras je dodao da nikada nije očekivao od demokratske Evrope da ne da prostor i vreme za održavanje referenduma.

"To je sramota, imati ove scene srama gde su zatvorili banke samo zbog toga što smo dali ljudima mogućnost da glasaju", kaže Cipras.

On je dodao da referendum ne znači raskid sa Evropom, već vraćanje u nju sa još većim vrednostima.

"Kažu da imam plan, ako izglasate 'ne' da ću vas odvesti iz Evrope, varaju se", rekao je Cipras u obraćanju grčkom narodu.

Cipras je podsetio i na svoju prošlogodišnju kandidaturu za predsednika Evropske komisije. "Bio sam kandidat za predsednika Evropske komijie. Evropa mora da prestane da bude nedemokratska", rekao je on.

Grčka vlada je odbacila tvrdnje medija da su "u potpunosti prihvaćeni zahtevi kreditora" i dodala da i dalje postoji mnogo amandmana na predloge iz Brisela. Oni su istakli da pokušavaju da dođu do dogovora koji je dobar za obe strane naglašavajući da Grci nisu kapitulirali.

Ranije danas premijer Grčke Malte Džozef Maskat izjavio je da je Grčka saopštila pregovaračima u Evropskoj uniji da bi bila spremna da suspenduje referendum ili pozove na pozitivno izjašnjavanje o sporazumu o programu pomoći, ako se ponovo pokrenu pregovori.

Grci su zatražili produženje roka i pomoći, ali nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da neće biti nikakvih pregovora o novom paketu za spas posrnule Grčke pre referenduma, koji je zakazan za nedelju.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da mu nije jasno šta Grci zapravo hoće i traže, dodajući da ova vlada od dolaska na vlast nije učinila ništa već je samo prekršila obećanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.