Pojačana kontrola turističkih autobusa

Izvor: RadioCity.rs, 05.Jul.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačana kontrola turističkih autobusa

Tokom akcije pojačane kontrole autobusa koja je nedavno sprovedena na naplatnoj stanici Nais, saobraćajna policija je detaljno je kontrolisala posade vozača 39 autobusa koji su prevozili turiste koji letuju u Grčkoj i Turskoj, od čega 25 autobusa registrovanih u Republici Srbiji i 14 autobusa registrovanih u inostranstvu.
U vreme provere, utvrđeno je da su vozači 13 autobusa registrovanih u Republici Srbiji i 7 autobusa >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << registrovanih u inostranstvu u toku prethodnih 28 dana učinili bar jedan prekršaj prekoračenja dozvoljenog vremena upravljanja, odnosno nekorišćenja propisanih pauza i odmora.
Ukupno je sankcionisan 21 vozač iz Republike Srbije i 7 vozača iz inostranstva, dok je ukupno otkriveno 49 prekršaja. Zbog prekorečenja dozvoljenog vremena upravljanja u prethodna 24 časa, iz saobraćaja je isključeno 5 vozača, zbog čega je za putnike dva autobusa povratak sa odmora produžen za nekoliko časova, dok prevoznici nisu obezbedili odmorne vozače koji su autobuse sa putnicim odvezli na odredište.

Uprava saobraćajne policije najvljuje da će i dalje tokom turističke sezone pojačano kontrolisati vozače autobusa i apeluje na sve prevoznike da obezbede uslove da vozači njihovih autobusa ne prekoračuju dozvoljeno vreme za volanom.
Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je da je toga dana za samo sat kontrole kod motela "Nais", od 22 do 23 časa, pregledano 10 autobusa od kojih su dva bila u prekršaju.

Rebić napominje da je to potvrdilo rezultate prethodnih kontrola da oko 20 odsto vozača pravi prekršaje, ističući  da je to poražavajući podatak na koji saobraćajna policija reaguje ovakvim kontrolama koje će se sprovoditi tokom predstojećeg jula i avgusta.
Cilj ovih kontrola je da se spreče vozači autobusa i teretnih vozila u činjenju saobraćajnih prekršaja koji se odnose na brzinu kretanja i dužinu trajanja upravljanja motornim vozilom.
Rebić je naveo da je od početka godine kontrolisano oko 30.000 vozila i da je napisano 5. 000 prekršajnih prijava što pokazuje da je svaki 6. vozač u prekršaju. Tokom poslednjeg vikenda u maju  sprovedena je i kontrola na graničnim prelazima i od 150 autobusa koji su se vraćali iz Grčke više od 30 vozača je bilo u prekršaju. A kako je Rebić rekao, najčešći prekršaji odnose se na prekoračenje dužine upravljanja motornim vozilom.
On je precizirao da propisi Evropske unije nalažu vozaču da se posle četiri i po sata vožnje odmara 45 minuta i da u toku jednog dana može da vozi 9 sati i da u toku jedne radne nedelje može imati najviše dva puta po 10 sati vožnje. Takođe je istakao da su kazne za kršenje zakona predviđene i za vozače, ali i za vlasnike turističkih agencija.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.