Podemos danas kreće u izbornu kampanju

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podemos danas kreće u izbornu kampanju

Ohrabrena pobedom savezničke grčke Sirize na izborima, španska populistička partija Podemos započinje danas izbornu godinu masovnim skupom u Madridu.

Tajming za protestni skup nije mogao da bude bolji budući da dolazi posle pobede Sirize na vanrednim izborima, a sam protest je zakazan mnogo ranije kad izbori u Grčkoj nisu ni bili na vidiku, a kamoli pobeda partije koju Podemos podržava, navodi AFP.

Skup će biti održan pod nazivom "Marš za promene" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Trgu Puerta del Sol, koji je bio epicentar delovanja "Pokreta ogorčenih" koji se kasnije transformisao u partiju Podemos (Možemo).

Aktivisti pokreta demonstrirali su mesecima protiv vladinih mera štednje i smanjivanja plata radnicima.

Članovi Podemosa su uoči današnjeg protesta delili pamflete u kojima se poziva na "politiku koja služi narodu, a ne privatnim interesima". To je ujedno i prvi veliki skup koji Podemos organizuje od svog osnivanja.

Veruje se da će madridski trg biti krcat ljudima koji će stići iz svih krajeva Španije autobusima, vozovima ili automobilima.

Podemos je u velikoj meri mobilisao svoje pristalice preko društvenih mreža, prenosi Frans pres.

"Nada je rođena", poručio je posle Sirizine pobede lider Podemosa Pablo Iglesijas (36), bivši profesor političkih nauka.

Iglesijas se nada da će uspeti da uradi isto što je i Siriza na izborima u svojoj zemlji - da potuče veće partije koje traju već godinama.

Prilika za to biće opšti izbori u Španiji u novembru ove godine, a ankete pokazuju da Podemos vodi ispred opozicione Socijalističke partije, a prema nekima, prednost ima i u odnosu na vladajuću Narodnu partiju.

Podemos je formiran tek u januaru prošle godine, a svoju prednost u anketama zasniva na obećanjima da će se boriti protiv onoga što Iglesijas naziva "tradicionalnom kastom političkih lidera".

"Tik, tak... Počelo je odbrojavanje za vladajuću kastu", rekao je Iglesijas, obraćajući se svojim pristalicama u danu kad su izbori održavani u Grčkoj prošlog vikenda.

Da snagu Podemosa ne treba zanemariti govori i podatak da je četiri meseca od formiranja partije njenih pet članova ušlo u Evropski parlament, a tada su dobili glasove 1.2 miliona svojih sunarodnika.

Španci su sve viši besni zbog brojnih slučajeva korupcije medju političarima, kao i zbog štednje koju je nametnula konzervativna vladajuća partija i pre nje socijalistička vlada pošto je izbila kriza 2008. godine.

Španija je zvanično izašla iz recesije, ali statistika pokazuje da je svaki četvrti građinin te zemlje nezaposlen.

Podemos optužuje "korumpiranu manjinu da je počinila najveću pljačku Španije u novijoj istoriji" i da je odgovorna za krizu.

Pretnjom da će srušiti vladavinu dve partije, koje se smenjuju na vlasti od 1975. godine, Podemos je postao zajednički neprijatelj i socijalista i konzervativaca

.

Premijer Marijano Rahoj upozorio je svoje sunarodnike da se "ne igraju ruskog ruleta" tako što će podržati Podemos, za koji kaže da obećava "mesec i sunce", ali da svoja obećanja neće ispuniti.

Mediji optužuju Podemos za povezanost sa venecuelanskim levičarima, ali i za utaju poreza koju su izveli neki od lidera ta partije.

Prozvani zvaničnici Podemosa su obećali da će objaviti svoje poreske prijave kako bi odbacili takve tvrdnje.

Lider partije nehajno odgovara na prozivke i pritisak sa kojim je suočen Podemos, navodi AFP.

"Suočeni sa njihovom mržnjom, možemo samo da se nasmejemo", ponovio je Iglesijas više puta.

Analitičar Hose Injasio Toreblanka smatra da je današnji protestni skup Podemosa rizičan potez budući da demonstracije na ulicama mogu da vode i razočaranjima.

"Ali, istina je da zajedničko demonstriranje pokazuje da je partija Podemos stvarna, a ne virtualna", navodi on.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.