Penzioneri demonstrirali širom Grčke

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri demonstrirali širom Grčke

Hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti, demonstrirale su danas širom Grčke, zahtevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro.

Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova, a najveći u centru Atine, gde su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada.

Nekoliko prethodnih grčkih vlada od 2010. moralo je da uvede oštre mere štednje, među kojima i smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << penzija, da bi prezadužena grčka država dobila stranu kreditnu pomoć.

Prethodne vlade su "sasekle naše penzije i zdravstveno osiguranje... i mi ćemo se boriti na sve načine da ih vratimo" na staro, rekao je organizator protesta, viši zvaničnik Komunističke partije Grčke, Dimos Kumburis.

Danas su ispred zgrade Skupštine Grčke u Atini protestovali i anarhisti, zahtevajući oslobadanje svojiuh istomišljenika zatvorenih zbog terorizma. Nakratko su uspeli da prodru i do ulaza u zgradu, te je policija privela 21 osobu.

Nova vlada Grčke već dva meseca pregovara s poveriocima o uslovima za isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, za šta je uslov kredibilno obećanje reformi.

Od toga zavisi isplata preostalih sedam milijardi evra, od čega je grčkoj državi hitno potrebno 1,8 milijardi da bi održala likvidnost.

Dok Grčkoj ističe vreme da isplati velike rate dugova, danas su se pojavile spekulacije da bi Atina mogla da odloži plaćanje rate duga Međunarodnom monetarnom fondu od 450 miliona evra koja dospeva 9. aprila.

Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, nezaposlenost mladih je dvostruko veća, a bruto-domaći proizvod je od početka krize opao za 25 odsto.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grci Ciprasu: Vratite nam penzije

Izvor: B92, 02.Apr.2015, 09:23

Hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti, demonstrirale su širom Grčke, zahtevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro...Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova u sredu, a najveći u centru Atine, gde su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada...Nekoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.