Izvor: Svet, 20.Okt.2014, 01:08 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pekarski podvig u Solunu: Đevrek za Ginisa
Pekari u Solunu danas su u tom gradu napravili i ispekli džinovski đevrek, okruživši njime centralni gradski spomenik, srednjevekovnu Belu kulu. Predsednica Solunske pekarske asocijacije Elza Kukumerija izjavila je povodom današnjeg pekarskog podviga njenih kolega da će ta organizacija probati da svoj podvig prijavi Ginisovoj knjizi rekorda.
Đevrek koji se u grčkom pekarskom rečniku naziva “kolouri”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Kolouri se u grčkoj doživljava kao klasična užina a prodaju ga uglavnoim ulični trgovci.
Ovaj za Ginisa ima prečnik od 165 metara, a pre pečenja je bio težak 1,35 tona.
Ipak tu nije kraj. Elza Kukumerija dodala je da se solunski pekari spremaju da uskoro naprave mnogo veći đevrek kojim će okružiti grobni kompleks u Amfipolu koji upravo, pod budnim okom svetskih medija, otkopavaju arheolozi.
Izvor: Beta
Foto: AP
Solun: Džinovski đevrek oko Bele kule
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2014
Grčki pekari su danas u Solunu napravili džinovski đevrek, prečnika 165 metara, kojim su opasali čuveni gradski spomenik - srednjevekovnu Belu kulu...Pre pečenja đevrek je težio 1,35 tona, a iako veliki, brzo je "planuo" - pojeli su ga prolaznici koji su posmatrali ovaj nesvakidašnji događaj...Ta...