Patrijarh Irinej: Niko nije pomogao Srbiji kao Grci, a pomoć treba i danas

Izvor: Blic, 25.Feb.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Niko nije pomogao Srbiji kao Grci, a pomoć treba i danas

Patrijarh srpski Irinej kaže da niko nije pomogao Srbiji kao Grci, i da je pomoć tog "bratskog naroda" potrebna i danas kada Srbija treba da sačuva Kosovo i svetinje na Kosovu.

On je na svečanoj akademiji "Okupljanje Krfljana - pet godina projekta stopama naših predaka" podsetio da je srpska vojska tokom Prvog svetskog rata našla spasenje na Krfu izmučena glađu i hladnoćom.

- Tu se oporavila zahvaljujući dobročinstvu i ljubavi Krfljana i nakon dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vratila u zemlju da je oslobodi - kaže patrijarh.

Treba nam pomoć da sačuvamo Kosovo

Grčki narod, kako je rekao, učinio je ono što hrišćanski narod može da uradi drugom hrišćanskom narodu, kao i da Srbija ima posebne veze sa Rusima, ali da našoj zemlji niko nije pomogao kao Grci.

- Danas nam opet treba pomoć da sačuvamo Kosovo i svetinje na Kosovu. Oni koji nam otimaju Kosovo žele prvo da nam otmu svetinje. Imamo veliku potrebu za pomoć i nadam se da ona neće izostati - naglasio je Irinej.

Časopis "Svetosavsko zvonce" pokrenuo je pre pet godina projekat "Stopama naših predaka", gde najbolji đaci iz čitavog regiona odlaze svakog leta na Krf, da se upoznaju sa istorijom i tradicijom svog naroda.

Letovanje na Krfu za najbolje đake

Domaćin akademije je opština Palilula, koja je svih prethodnih godina podržavala projekat i izdvajala sredstva da najbolji učenici odu na Krf.

- To je prilika da deca vide naše korene i da ne zaboravimo stradanja koja je naša vojska doživela albanskom golgotom i prelaskom albanskih planina tražeći slobodu i bežeći od onih koji su nas okupirali - rekao je predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović poručio je da ono što je grčki narod učinio pre 100 godina za srpski ne sme da se zaboravi.

On je dodao da su predstavnici grada razgovatrali sa gradonačelnikom Krfa Kostasom Nikoluzasom kako da se program proširi i da se u njega, osim najboljih učenika, uključe i studenti.

Zajednička istorija Srbije i Grčke

Na Krfu se 1916. godine našlo 150.000 izmučenih, gladnih i bolesnih vojnika i građana Srbije. Oko 10.000 njih nije preživelo i sahranjeni su na kopnu ili u Plavoj grobnici - dubinama Jonskog mora.

- Taj deo vaše istorije je deo i naše istorije. Tada je uspostavljena čvrsta veza između dva naroda koja traje do danas - poručio je gradonačelnik Krfa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.