Oni će »pročešljati« grčke finansije

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2015, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni će »pročešljati« grčke finansije

Irac Deklan Kostelo, Nijemac Rasmus Rufer, Italijan Nikola Đamaroli i Rumunka Delija Velkulesku predstavnici su najvećih kreditora Grčke i upravo će oni od sutra u Atini češljati grčke finansije.

Kostelo predstavlja Evropsku komisiju, Rufer Evropsku centralnu banku, Đamaroli Evropski mehanizam za stabilizaciju, a Velkuleskuova Međunarodni monetarni fond.

Predstavnici njihovih takozvanih tehničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << timova već se nalaze u Atini, gdje su, prenosi Katimerini, posjetili više finansijskih institucija. Oni će pripremiti izvještaj o makroekonomskim kretanjima u Grčkoj, ali i o posljedicama tronedjeljnog zatvaranja banaka.

Vođe tehničkih timova, izuzev Kostela koji se već nalazi u Atini, u grčku prestonicu će stići sutra. Njihov glavni zadatak je da sa Vladom Grčke dogovore tehničke uslove potrebne za novu finansijsku pomoć toj državi u iznosu od 86 milijardi evra.

Katimerini dodaje da grčki kreditori prognoziraju recesiju od 2 do 3 odsto ove godine, što je daleko lošije od prvobitne procjene - rast od 0,5 odsto. Takođe, prognozira se da će budžetski deficit iznositi 1 odsto bruto domaćeg proizvoda, umjesto suficita od 1 odsto. To je, primjećuje Katimerini, razlika od 3,6 milijarde evra.

Članovi Vlade Grčke, kao i nekolicina evropskih zvaničnika, najavili su da će pregovori o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj biti gotovi u drugoj polovini avgusta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.