OXI! OXI! Masovne ovacije za Ciprasa na biračkom mestu

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OXI! OXI!" Masovne ovacije za Ciprasa na biračkom mestu

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

- Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke - rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Na referendumu pitanje glasi "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.