OPREZ! Pljušte kazne: Bugarske patrole vrebaju turiste iz Srbije

Izvor: Blic, 23.Maj.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ! Pljušte kazne: Bugarske patrole vrebaju turiste iz Srbije

Preporuka MSP da se u Grčku putuje preko Bugarske, mnoge je koštala po 150 evra jer su komšije pooštrile kontrolu na putevima.

- Krenuo sam na letovanje sa porodicom. Jasno vam je koliko mi je budžet ograničen, kada na more idem u maju. Kod 30. kilometra posle bugarske granice zaustavila me je policija. Prvo su mi rekli da sam prekoračio brzinu i da nisam vezao pojas. Platio sam kaznu 175 evra. Samo sam ženi i deci rekao da je njima otišao budžet za sladoled - priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bojan Agatić, koji je kaznu uredno platio u banci i doneo je na uvid.

U AMSS ističu da je pooštrena saobraćajna kontrola, između ostalog i zato što se radi put od Dubnice do graničnog prelaza sa grčkom Kulata, u dužini od 150 kilometara.

Zatvor za pijance

Za određene saobraćajne prekršaje u Bugarskoj vozači rizikuju čak i zatvorsku kaznu. Tako je za vožnju sa više od 1,2 promila alkohola zaprećena kazna zatvorom do jedne godine. Kazna za parkiranje na nedozvoljenom mestu je pet evra. Ako je u krvi nađeno od 0,5 do 1,2 promila alkohola, moguće je i oduzimanje dozvole od dva do 12 meseci.

- Velike su gužve i česta su ograničenja brzine na 40 kilometara na sat. Naši građani nisu imali većih neprijatnosti, sem velikih zagušenja vikendom kada građani Sofije krenu ka izletištima. Učestale su kontrole brzine saobraćaja i najčešća kazna za prekoračenje brzine je 150 evra - kaže Mirko Butulija, predsednik AMSS-a, koji dodaje da nema razlika u primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji i Bugarskoj.

Kada državljanin Srbije dobije kaznu, on mora da ode do prve banke ili pošte i uplati je. Uplatnicu odnosi policajcima, koji zadržavaju vozačku dozvolu dokle god ne dobiju uplatnicu na uvid. Plaćanje kazne se ne može izbeći jer se put ne može nastaviti dalje bez dozvole. Tako se preporuka Ministarstva spoljnjih poslova, da se zbog nemira u Makedoniji izbegava putovanje u Grčku kroz tu zemlju, komšijama Bugarima i te kako isplatila. Međutim, građani koji ipak biraju rizičniji put, kažu da u Makedoniji nema nikakvih problema prilikom transporta.

- Na put sam krenuo nekoliko dana nakon terorističkog napada u Makedoniji. Prvo sam se dobro informisao kod prijatelja koji tamo žive, pa sam odvezao unuke u Grčku. Sve je bilo čisto i bilo je prijatno prazno. Nazad sam se vratio istim putem i opet nije bilo nikakvih problema, iako autoput prolazi kroz Kumanovo - kaže Nemanja Berić koji smatra da nema nikakvih rizika za putovanje kroz Makedoniju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.