Nova novčanica od 20 evra od danas u promet

Izvor: Bor030.net, 25.Nov.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova novčanica od 20 evra od danas u promet

Evropska centralna banka (ECB) pustiće danas u promet novu novčanicu od 20 evra sa unapređenim bezbednosnim karakteristikama u cilju sprečavanja falsifikovanja.

Novi detalj “portret prozor” u blizini holograma postaje transparentan kada se novčanica prisloni svetlu i otkriva portret Evrope, feničanske princeze iz grčke mitologije po kojoj je Stari kontinent dobio ime, prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net <<
“Gotovina je bila i nastaviće da bude važno sredstvo plaćanja. Uvođenje nove banknote od 20 evra je opipljiv dokaz toga”, rekao je član izvršnog odbora ECB Iv Merš novinarima u Frankfurtu.

Nove novčanice, kojih je do sada proizvedeno 4,3 milijarde, postepeno će zamenjivati 20 evra iz prve serije, koje će ostati u upotrebi.

Posle novčanice od pet evra u maju 2013. i novčanice od 10 evra u septembru 2014. godine, ovo je treća banknota iz serije “Evropa” i, kao i ostale, sadrži broj zelene boje koji menja nijansu od zelene do plave u zavisnosti od ugla gledanja.

Planirano je da nova novčanica od 50 evra bude puštena u opticaj u drugom kvartalu 2017. godine.

(Tanjug)

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

Ako vam dođe u ruke nova novčanica od 20 evra, obratite pažnju na ovo

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2015

Evropska centralna banka će u sredu pustiti u promet novu novčanicu od 20 evra sa unapređenim bezbednosnim karakteristikama u cilju sprečavanja falsifikovanja...Novi detalj "portret prozor" u blizini holograma postaje transparentan kada se novčanica prisloni svetlu i otkriva portert Evrope, feničanske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.