Nimic: Identitet nije tema, već ime

Izvor: B92, 29.Jul.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nimic: Identitet nije tema, već ime

Skoplje -- Izaslanik UN Metju Nimic poručuje da nema mandat da pregovara o identitetu makedonskog naroda.

Izaslanik generalnog sekretara UN Metju Nimic koji posreduje u sporu između Atine i Skoplja o pravu Makedonije na taj naziv, izjavio je danas u Skoplju da nema mandat da pregovara o identitetu naroda, već o nazivu države.

"Mandat UN je veoma jasan, u pitanju je naziv države", rekao je Nimic posle sastanka s premijerom Nikolom Gruevskim.

Nimic je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je zbog spora s Grčkom Makedonija primljena u UN "pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija".

"To je formulacija koju koristimo u UN, a ne ime, to je privremena oznaka do postizanja rešenja. Cilj pregovaranja je da reši to pitanje, pitanje naziva", rekao je izaslanik generalnog sekretara UN.

Nimic je istakao da svaki narod ima svoj identitet i da UN ne pregovaraju o tome.

Nimic je danas u Skoplju razgovarao i s predsednikom Republike Đorđem Ivanovom i šefom diplomatije Nikolom Popovskim, a sutra odlazi na razgovore s grčkim zvaničnicima.

Grčka se od 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije, s njom spori oko prava da koristi taj naziv, smatrajući da ga vlast u Skoplju ne samo uzurpira, već i da njime izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu pograničnu grčku pokrajinu.

Zbog nerešavanja tog spora za šta okrivljuje vladu u Skoplju, Atine je sprečila prijem Makedonije u NATO i njene pregovore sa EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.