Nemački političari: Težak rezultat referenduma

Izvor: Kurir, 05.Jul.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački političari: Težak rezultat referenduma

Zamenik šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Šnajder ocenio je da se dovodi u pitanje da li se sa grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati

BERLIN - Nemački političari u prvim reagovanjima na ishod referenduma u Grčkoj, na kome su, prema najnovijim podacima, građani većinski rekli "ne" predloga EU i MMF, ocenili su da je to "težak rezultat" i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj.

Zamenik šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Šnajder ocenio je da će grčko "ne", koje se nazire na referendumu, biti "veoma, veoma težak rezultat" i da to dovodi u pitanje da li se sa grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati.

"Ne znam kako se uopšte još može naći "najmanji zajednički imenilac", rekao je Šnajder, koji je među prvim nemačkim političarima komentarisao preliminarne zvanicne rezultate, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, prema kojima vodi opcija protiv predloga EU i MMF.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grcke, saopšteno je da je "Oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 60,69 odsto biraca. Na drugoj strani, 39,31 odsto Grka zaokružilo je "Nai" (da). Zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause ocenio je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj.

"Kod nas je uvek važila i važi deviza: Pomoć u zamenu za reforme. Ako grčka vlada ne izvodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se dalji paketi pomoći pokrenu", rekao je Brinkhaus. Mihael Fuks, visoki funkcioner nemačkih konzervativaca, izjavio je Rojtersu da je grčki premijer Aleksis Cipras izazvao "katastrofu". "Veoma žalim zbog rezultata. Cipras je izazvao katastrofu i sada će morati da vidi kako da pokupi krhotine.

Nema šanse da se rešenje postigne za 48 sati", rekao je Fuks. Ssef opozicione nemačke partije Zeleni Džem Ezdemir naglasio je zabrinutost zbog grčkog "ne" koje se nazire. On je rekao da će problemi visoko zadužene Grčke i onako i dalje ostati problemi Evrope. "Grčka jednostavno ne može da "odskoči" od Evrope", rekao je Ezdemir. Nemačka kancelarka Angela Merkel sutra će posetiti Pariz i o Grčkoj razgovarati sa predsednikom Fransoa Olandom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.