Nemački divovi pod lupom, jure ih Grci

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački divovi pod lupom, "jure" ih Grci

Nemački industrijski divovi Simens, Dajmler i Rheinmetal našli su se pod lupom grčkih sudskih vlasti.

Grci već devet godina vode istragu o njihovom navodnom podmićivanju grčkih zvaničnika radi dobijanja unosnih poslova u javnoj nabavci.

Datum suđenja još nije određen a višegodišnja istraga obuhvatila je više od 60 pojedinaca i trebalo bi da rasvetli najveći korporativni skandal u grčkoj posleratnoj istoriji, kako ga naziva američko udruženje Korpvoč.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Simens je pod sumnjom da je podmitio više državnih zvaničnika kako bi dobio posao sveobuhvatne modernizacije grčke mreže za fiksnu telefoniju u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Ta nemačka industrijska grupa navodno je potrošila 70 miliona evra na mito u Grčkoj, navode za AFP neimenovani izvori u grčkom pravosuđu. Portparol u sedištu kompanije u Minhenu nije želeo da komentariše slučaj.

Među optuženima za korupciju je i nekadašnji prvi čovek Simensa u Grčkoj Mihalis Hristoforakos, koji ima grčko i nemačko državljanstvo i verovatno neće sesti na optuženičku klupu budući da je još 2009. pobegao u Nemačku. Nemačko pravosuđe odbilo je zahtev za njegovim izručenjem.

Slučaj Simensovog podmićivanja grčkih zvaničnika dodatno je zategnuo odnose Atine i Berlina, opterećene grčkom dužničkom krizom i nemačkim insistiranjem na bolnoj grčkoj štednji, napominje agencija AFP.

Sada već bivša predsedavajuća grčkog parlamenta Zoe Konstantopulu kazala je da nemačko odbijanje da izruči Hristoforakosa signalizira dvostruke standarde Berlina.

"To je pitanje pravednosti koje pokazuje da Nemačka primenjuje dvostruke standarde", kazala je grčka političarka u razgovoru za francuski list Liberation.

"Koruptivne radnje nemačkih kompanija u Grčkoj dobro su poznate ali takvi se slučajevi tek povremeno istražuju", napisao je u nedavnom izveštaju nemački institut za spoljnu politiku.

Prema Transparenci Internationalu i njegovom indeksu percepcije korupcije za 2014., grčki javni sektor spada među najkorumpiranije u Evropskoj uniji.

Prema proceni iz parlamentarne istrage na vrhuncu grčke ekonomske krize 2011. naduvani troškovi u javnoj nabavci oštetili su državni budžet za dve milijarde evra.

Nabavka vojne opreme spadala je među vrlo unosna područja za nemačke kompanije, budući da je Grčka godinama izdvajala najviše budžetskog novca u te svrhe među članicama Evropske unije - čak 2,2 odsto BDP-a u 2014., ističe poslanica nemačke stranke Die Linke Sahra Vangenknet.

"Nemačke kompanije ubirale su značajne profite na ogromnim grčkim kupovinama oružja", upozorava poslanica u razgovoru za AFP.

Ove godine u Grčkoj je pokrenuta i istraga na osnovu sumnje da je nemački proizvođač autmobila Dajmler podmitio zvaničnike u slučaju nabavke vojnih vozila vrednom 100 miliona evra.

Pod istragom je u Minhenu i proizvođač tenka Leopard Kraus Maffei Vegman dok je sud u Bremenu 2012. odrezao Rheinmetal novčanu kaznu od 37 miliona evra u slučaju podmićivanja u vezi sa prodajom sistema odbrane za 150 miliona evra.

Dva bivša menadžera preduzeća za industrijske usluge Ferostal osuđena su u Nemačkoj a preduzeće je moralo da plati novčanu kaznu u iznosu od 140 miliona evra u slučaju podmićivanja grčkih vlasti u poslu s podmornicama.

Posmatrači pritom napominju da novčane kazne nisu ni blizu vrednosti ugovorenih poslova pa je mala verovatnoća da će suzbiti takvo ponašanje kompanija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.